Az amerikai tőzsdén minden eladó. Emlékezhetünk még, hogy a mekkora vitát váltott ki tavalyelőtt, amikor napvilágot látott, hogy a kisbefektetők körében rendkívül népszerű Robinhood platform nem a tőzsdére adja be az ügyfelek megbízásait, hanem az order flow-t eladja árjegyző cégeknek. Ilyen volt például a Citadel, amely jutalékot fizetett a megbízásokban rejlő információért. Most a Wall Street elszámolóházára (DTCC) hívta fel ügyfelei figyelmét egy intézményi brókercég, a  Themis Trading, amely azt állítja hogy a DTCC olyan adatokat értékesít, amelyeket a cizelláltabb kereskedők felhasználhatnak a hagyományos befektetők kárára történő profitszerzésre.

House Financial Services Hearing On Cyber Threats to Capital Markets
Fotó: Bloomberg

Kategorikusan elutasítunk minden olyan állítást, amely szerint adattermékeink bizalmas információkat tárnak fel vagy használhatnak fel bizalmas információk felfedésére, beleértve az egyes cégek kereskedési stratégiáit is

– hárította a támadást Tim Keady, a DTCC ügyvezető igazgatója. Hozzátéve: a DTCC hírcsatornái anonimizálták a kereskedést végző cégeket, csak összesített adatokat szolgáltattak a tranzakcióról, és késéssel közlik az adatokat.

Ennek ellenére néhány pénzkezelő aggódik a két adatcsatorna, az Equity Kinetics és Investor Kinetics hatásai miatt.

Nem helyénvaló, hogy a kereskedések elszámolásához szükséges információkat olyan módon használják fel, amely közvetlenül károsítja ügyfeleinket

– mondta Doug Schrank, a Southeastern Asset Management kereskedési vezetője.

A New York-i piaci infrastruktúrájának kritikus része, a DTCC egy pénzügyi-ipari konzorcium tulajdonában van, amelynek tagjai között több Wall Street-i bankház található. Naponta több száz milliárd dollár értékű értékpapír-kereskedelmet számolnak el. Az elszámolóház beszedi a tranzakciós díjakat, s visszaforgatja a nyereséget a szolgáltatásaiba, vagy visszatéríti a tagoknak. 

Van egy melléküzemága, amely adatokat értékesít. 

Tavaly az adatokkal kapcsolatos szolgáltatásokból származó bevételei 15 százalékkal, 56 millió dollárra nőttek. A teljes bevétel 2,2 milliárd dollár volt.  

A Themis jelentése szerint két adatcsatorna pontos képet fest a piaci aktivitásról, beleértve azt is, hogy mely cégek a legnagyobb vevők és eladók az egyes részvények piacán. Az ilyen adatcsatornák kiváló input adatokat szolgáltatnak a számítógépes kereskedési stratégiákhoz. 

Jelzik a kereskedő robotoknak, hogy mikor kell venni vagy eladni. 

Ez azért érdekes, mert például a nagy befektetők vásárlásai felhajtják az árfolyamot, s az ezt érzékelő kereskedő 

robotok az elszámolóház adatcsatornái segítségével rátapadhatnak a trendre. 

Míg a kisbefektetők korlátozott adatfeldolgozási lehetőségeik miatt nem tudják kihasználni ezeket a csatornákat. 

„A DTCC ajándékba adja a nagy megbízásainkról szóló információt a többi piaci szereplőnek, ezért megpróbáljuk korlátozni az információ kiszivárgását” – mondta  Mehmet Kinak, a T. Rowe Price Group szisztematikus kereskedési szervezetének globális vezetője. De Adam Conn, az Egyesült Királyságban működő Baillie Gifford vagyonkezelő kereskedési vezetője is 

kellemetlennek tartja, hogy az elszámolóházak, letétkezelők és brókercégek újracsomagolják és eladják a kereskedési adatokat.

Joe Saluzzi, a New Jersey-i székhelyű Themis partnere és a leleplező jelentés társszerzője azt kérdezi: 

Mit keres az adatpiacon a DTCC, amelynek a tőzsdei elszámolás a feladata?