Pénz- és tőkepiac

Elárulják a kisbefektetőket a jutalékmentes brókerek?

Nem a tőzsdére küldi a kicsik megbízásait a Robinhood, hanem eladja a nagyoknak.

A redditorok piaci randalírozásáról és az általuk felkapott részvények (GameStop, AMC) óriási volatilitásáról egyeztetett tegnap a tőzsdefelügyelettel (SEC), a jegybankkal (Fed), és az árupiaci felügyelettel (CFTC) Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, aki úgy nyilatkozott: a pénzügyi intézményrendszer ellenállónak bizonyult.

Nem keltett meglepetést a tanácskozás sovány eredménye, hiszen például a SEC új vezetője sem foglalhatta még el a hivatalát. A Biden által jelölt Gary Gensler a szenátusi megerősítésre vár. Addig a múlt héten a részvényvásárlási tilalmak miatt beharangozott SEC vizsgálat is súlytalan. Így jobb híján a piaci szereplők ötleteket adnak a korábban szigoráról elhíresült Genslernek.

Ötletekben nincs hiány, a Wall Street Journal például felvetette az „order flow” eladások vizsgálatát. Az olyan népszerű, jutalékmentes kereskedést hirdető online platformok, mint például a 13 millió ügyfelet kiszolgáló,

s a redditorok által is kedvelt Robinhood, nem a tőzsdére adják be az ügyfelek megbízásait, hanem eladják azokat egy árjegyző cégnek.

Mint például a Citadel, amely jutalékot fizet a megbízásban rejlő információért. Ez sok tőzsdén tiltott, de a tengerentúli parketteken bevett gyakorlat.

Fotó: Shutterstock

Vajon a brókercég ezzel elárulja-e ügyfelét? A Wall Street-i csatában kisbefektetők játszottak longra a shortoló hedge fundok ellen. Miközben a kicsik megbízásai nem egy nyilvános piacra kerültek, hanem az ellenoldalon érdekelt árjegyzőkhöz, akik a Robinhoodnak fizettek ezért. Beszédes, hogy a GameStop shorton bajba került Melvin Capitalnak is a Citadel nyújtott milliárdos mentőövet. És a fedezeti problémákkal magyarázott részvényvásárlási tilalmak kapcsán is a hedge fundok által elrendelt, koordinált tiltást feltételez a piaci pletyka.

Komoly vita alakult ki arról, hogy a kicsik jobban járnak vagy rosszabbul, azzal, hogy nem a nyilvános piacra kerül az ajánlatuk.

Úgymond, a kisbefektetők védelmét szolgálja az árjegyzők közbeiktatása, így óvják őket a piaci hullámveréstől. Ám az árjegyző fizet, vagyis jobban megéri neki az amatőr kicsikkel suba alatt alkudozni, mint a nyilvános piacon a szofisztikált nagybefektetőkkel kereskedni. A tömeges order eladásokból kinyerhető piaci információkról már nem is szólva.

A SEC egyébként tavaly már vizsgálta a Robinhood gyakorlatát, hogy a teljes megbízásállományát árjegyzőknek adja el, míg más brókercég legalább egy részét a tőzsdére továbbítják. A Robinhood nem cáfolt és nem tagadott, hanem megállapodott a felügyelettel egy 65 millió dolláros bírság befizetésében.

Vajon mit lép majd ezen a zűrzavaros piacon Gary Gensler, a SEC új elnöke?

Melvin Capital order flow Fed GameStop? Citadel Janet Yellen sec Gary Gensler
Kapcsolódó cikkek