A kínai Great Wall Motor feljelentette a pekingi hatóságoknál BYD nevű riválisát, azt állítva, hogy két legkelendőbb hibrid modellje nem felel meg a kibocsátási előírásoknak, és ezzel Kínában ritkán előforduló, hatalmas nyilvános vitát robbantott ki – írta a Reuters csütörtökön.

Mondial de l auto 2022
FRANCE, PARIS, 2022-10-22. Illustration of the Mondial de l Auto show at the Porte de Versailles exhibition center in Paris.FRANCE, PARIS, 2022-10-22. Illustration du salon Mondial de l Auto au parc des exposition Porte de Versailles a Paris. Innovation automobile. BYD, constructeur chinois de voitures 100% electrique base a Shenzhen.Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Riccardo Milani

A feljelentésben foglaltakat igazoló dokumentumokat állítólag már április 11-én benyújtották a kínai környezetvédelmi minisztériumhoz és az ipari és információs minisztériumhoz, valamint a piacszabályozó hatósághoz is.

Az egész Kínában – a Teslát is megelőzve – a legtöbb autót eladó BYD visszautasította az állítást, mondván, járművei megfelelnek a kínai károsanyag-kibocsátási előírásoknak, és jogi lépéseket helyezett kilátásba a Great Wall ellen.

Az összecsapás nyomán mindkét cég részvénykurzusa lefordult a hongkongi tőzsdén. 

A Great Wall – Kína első tőzsdén jegyzett autógyártója – papírjai 7,5 százalékkal, míg a BYD részvényei 5,4 százalékkal zuhantak, miközben a Tesla az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben közel 4 százalékkal, 186 dollár fölé lőtt ki.

A vád szerint a BYD két legkelendőbb modelljét, a Qin Plus és a Song Plus plug-in hibrideket olyan nyomás nélküli üzemanyagtartályokkal szerelték fel, amelyekből a benzin sokkal gyorsabban elpárolog, mint az előírásoknak megfelelő, nyomás alá helyezett tankokból.

Az üzemanyagtartály nyomása azért problémás a plug-in hibridek esetében, mert ezeket úgy tervezték, hogy időszakosan kizárólag elektromos energiával működjenek, azaz a benzinnek sokkal hosszabb ideig kell a tankban maradnia, mint egy normál belső égésű motorral hajtott jármű esetében.

Ezért a hibridekben és plug-in hibridekben széles körben használt, nyomás alatt álló tartályokat úgy tervezték, hogy csökkentsék a párolgást, és így megfeleljenek a járművek által kibocsátott benzingőz mennyiségére vonatkozó szabályoknak.

A Reuters úgy véli, a Great Wall vásárolhatott néhány BYD-et, amelyeket független bevizsgáló részvétele nélkül tesztelhetett le.

A BYD menedzsmentje amúgy magát az újabb hatósági vizsgálatot üdvözölte.

Reméljük, mindenki úgy cselekszik, hogy az az iparág és a kínai márkák számára előnyös legyen

– emelték ki.

Világelső lett a kínai autóexport, a nagy testvérrel már Japán sem győzi a versenyt

A kínai világelsőség valószínűleg az egész év folyamán fennmarad, mivel a helyi autógyártók szövetsége szerint az ország gépkocsiexportja az idén mintegy 30 százalékkal, négymillió darabra nőhet, ami messze meghaladja Japán éves előrejelzését.