Közeleg a június 1-jei határidő, amely után az amerikai szövetségi kifizetések késedelme a Fitch hitelminősítő szerint már összeegyeztethetetlen lenne az Egyesült Államok tripla A adósbesorolásával. A demokraták és a republikánusok gyakorlatilag éjjel-nappal tárgyalnak, ám egyelőre semmi sem dőlt el, bár már körvonalazódik egy potenciális megállapodás. A tárgyalások középpontjában az a kétéves költségvetési megállapodás áll, amely a 2024-es választásig megemelné az adósságplafont. A tárgyalások elakadása nemcsak a Wall Streeten gyűrűzne végig, s nemcsak az amerikai gazdaság stabilitását veszélyeztetné, hanem globális pénzügyi bizalmatlanságot keltene, mert a világ pénzügyi rendszerének alapja, hogy Washington mindig fizet, ezért az amerikai kincstárjegyekre úgy tekintenek a befektetők, mint a pénzre.

Fotó: AFP

A demokrata elnök és a vezető republikánusok próbálnak megállapodásra jutni a kormányzati kiadások mindkét fél számára elfogadható szintjéről, s meghatározni a költségvetési előirányzatok felső határát az októberben kezdődő pénzügyi évre.

A körvonalazódó megállapodás korlátozná a szövetségi kiadásokat, de lehetővé tenné a katonai kiadások emelését. Sarkalatos kérdés a veteránok járandósága, továbbá a rákkutatás finanszírozása. Szintén vita tárgyát képezi az a 80 milliárd dollár, amely az adóhivatal technológiai fejlesztését szolgálta, de a republikánusok megígérték választóiknak, hogy visszaszerzik ezt a pénzt. 

A Wall Street is készül a technikai csődre. 

Tervek készültek arra az esetre, ha az Egyesült Államok késedelmesen teljesítené a kötvényesek kifizetését. Ebben az esetben is fenn kell tartani az állampapírok másodlagos piacát. 

Élesen fogalmazott pénteken Kevin McCarthy republikánus szenátor, a képviselőház elnöke, mondván, 

A demokraták kínai kölcsönökből fizetnek szövetségi alkalmazottakat, ez nem amerikai út.