Története harmadik legerősebb forgalmú hónapját zárta a Ryanair, amely áprilisban 16 millió utast szállított, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

20220824 Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérRyanair légitársaság fotó: Éberling András (EA)
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet

Az ír diszkont-légitársaságnak az utazási kedv általános élénkülése mellett a húsvéti hosszú hétvége is kapóra jött. Az áprilisban indított járatokon csupán az ülések 6 százaléka maradt üresen, tavaly még „csak” 91 százalékig tudta megtölteni a repülőgépeket a vállalat. A francia légiirányítók sztrájkja miatt 650 járatot volt kénytelen törölni a társaság, ez 118 ezer utast érintett.

A Ryanair ezzel együtt is kiemelkedő hónapot zárt, ezt megelőzően ugyanis csak két alkalommal tudta túlszárnyalni a 16 milliós havi utasszámot. Tavaly júliusban és augusztusban, a turisztikai főszezonban 16,8, illetve 16,9 millió utazó választotta az ír fapadost.

Az idei júliusi és augusztusi időszakban a tervezettnél kevesebb járatot tud indítani a cég a Boeingtől megrendelt új repülőgépek késedelmes szállítása miatt, de a csúszás nem veszélyezteti az idei üzleti évre kitűzött 185 milliós utasforgalmi cél teljesülését. Ha ez sikeresen teljesül, az 9,5 százalékos bővülést eredményez a márciusban zárult üzleti évben regisztrált 169 millió utashoz képest.

A Ryanair árfolyama 2023-tól
 

Dinamikus forgalombővülésről számolt be tegnap a közvetlen rivális Wizz Air is, a magyar hátterű fapados éves alapon 32 százalékkal több, összesen 4,9 millió utast szállított áprilisban, 91 százalékra javuló járatkihasználtság mellett.

A Ryanair részvényei 0,7 százalékkal csúsztak lejjebb a szerdai kereskedés elején, az év elejétől azonban így is 23 százalékot ralizott az árfolyam. A Wizz Air papírjai 0,3 százalékkal kapaszkodtak feljebb ma reggel, a kurzus idén már 60 százalékkal szökött feljebb.