Közel öt százalékkal süllyedtek szerda kora délutánig az Aviva részvényei, azt követően, hogy a londoni központú biztosítótársaság vegyes első negyedéves teljesítményről jelentett.

BRITAIN-INSURANCE-BANKING-COMPANY-TAKEOVER-AVIVA-PRUDENTIAL
Aviva, Britain's largest insurance company's headquarters are pictured in London, 22 March 2006. Aviva, said Tuesday it had not ruled out making a renewed takeover bid for rival Prudential.  Prudential snubbed on Monday a takeover approach from Aviva that valued it at 17.2 billion pounds (24.8 billion euros, 30.2 billion dollars). AFP PHOTO/BEN STANSALL (Photo by BEN STANSALL / AFP)
Fotó: AFP

A pénzügyi szolgáltató a fontosabb, biztosítói üzletágakban bővülő bevételekről adott számot, az általános biztosítási díjak 11 százalékkal 2,4 milliárd fontra híztak az év első három hónapja során, a magánegészségügyi szegmensben pedig ennél is nagyobb, 25 százalékos volt a bővülés. Ez részben az ingyenes és kedvezményes egészségügyi és fogászati ellátást biztosító Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kapacitásaival kapcsolatos aggodalmakat tükrözi.

Az ügyfelek alapvetően azt mondják, hogy ha kézbe vehetik az egészségügyi helyzetüket, akkor megteszik

– kommentálta az itt elért kiugró teljesítményt Amanda Blanc vezérigazgató. A vállalat egy év alatt 123 ezer új ügyfelet szerzett a magánegészségügyi szegmensben.

A vagyonkezelői üzletágban ezzel szemben jelentős lassulást regisztráltak. A tavalyinál 15 százalékkal kevesebb, 2,3 milliárd font friss tőke érkezett az Aviva Investment szakembereihez, amit a magas piaci volatilitás mellett visszaeső befektetési kedvvel magyaráztak.

A társaság azt is közölte, hogy jó úton halad annak a kiadáscsökkentési terv megvalósításával is, amelynek keretében 2024-rig 750 millió fontot faragnának le kiadásaikból.

 

A Barclays és a JPMorgan elemzői is vegyesen értékelték az évkezdést, különösen a vártnál alacsonyabb, március végén 196 százalékon álló tőkemegfelelési (Szolvencia II) mutatója miatt.

A részvényárfolyam a szerda napközi eséssel már kilencszázalékos mínusznál jár idén.