Szokás szerint ismét felülmúlta az elemzői várakozásokat az OTP csoport, az év első negyedévében ismét az elemzői konszenzus felett teljesített a pénzintézet: a nettó eredménye 187 milliárd forint lett, a korrekciós tételekkel módosítva pedig közel 195 milliárd forint. Az elemzők nem számítottak ilyen kiugró profitszámokra, a hétfői konszenzusban 170 milliárd forint körüli nyereséget áraztak a szakértők.

Hamarosan kiderül, mitől kaptak szárnyra az OTP részvényei

Kevesebb mint két hét elég volt ahhoz, hogy valósággal begyújtsák a rakétákat az OTP Bank részvényei: április 26-hoz képest már 15 százalékkal magasabb a tőzsdei ár, szerdán kiderül, indokolt-e a piac optimizmusa, aznap teszi közzé a hitelintézet a negyedéves jelentését.

OTP
Fotó: Shutterstock

Éves összevetésben 30 százalékkal nőttek a bankcsoport nettó kamatbevételei: 312 milliárd forintra, míg a díjak és jutalékok nettó bevételei 20 százalékkal 103 milliárd forint fölé emelkedtek. A működési költségek 32 százalékkal nőttek, míg céltartalékolásra mindössze 9,2 milliárd forintot kellett elkülönítenie a pénzintézetnek. 

A 21 százalékkal 232 milliárd forint közelébe emelkedő működési eredmény is magasabb lett az elemzők által vártnál, de csak kismértékben.

Nem igazán utalt a hitelkereslet csökkenésére az állomány alakulása: a negyedév végén a tizenegy országban jelen lévő bankcsoport nettó hitelei 19,85 ezermilliárd forint közelébe nőttek (éves összevetésben 21 százalékkal). A bankcsoport saját tőkéje pedig 3378 milliárd forintra emelkedett, ami 16 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti állapotnál.

A negyedév végén a bankcsoport piaci kapitalizációja 7,3 milliárd euró volt, az egy részvényre jutó saját tőke pedig 12 065 forint (a tisztított érték: 11 438 forint), mindkettő alacsonyabb a keddi tőzsdei záróértéknél, 11 080 forintos.

Volt-e sajátossága az első három hónapnak? A jelentés szerint igen: az elmúlt években megszokott eredményhez képest a magyarországi tevékenység mérsékeltebb teljesítmény nyújtott, ugyanakkor a külföldi leánybankok eredmény hozzájárulása – akvizíciós hatás nélkül is – javult. 

A nyereséghez a külföldi bankok már 69 százalékkal járultak hozzá,  a szerb és horvát teljesítmény nőtt a legdinamikusabban.

A portfólió minősége pedig nem romlott, változatlanul stabil képet mutat: a legtöbb országban feszes munkaerőpiacnak köszönhetően a munkanélküliségi ráták érdemben nem nőttek, a magyarországi kamatstop pedig kordában tartja a jelzáloghitel és SME-portfóliók esetleges romlását – olvasható a gyorsjelentésben.

Az OTP csoport első háromhavi számaiban már részben megjelentek a szlovén Nova KBM eredményei (februártól), az üzbég Ipoteka konszolidációja pedig az év közepén esedékes. Az OTP Bankot 25 milliárd forint bankadó és 63 milliárd forint extraprofitadó terhelte az első negyedévben, az utóbbit később korrigálják, mivel a kormány módosító rendelete miatt az OTP befizetési kötelezettsége 37,4 milliárd forintra mérséklődik. Az egyszeri tételek közt szerepel a Nova-akvizícióhoz kapcsolódó 103 milliárd forintnyi pozitív hatás is.

A menedzsment módosította az éves várakozásait, ennek főbb pontjai:

  • a Nova KBM 11, az Ipoteka 6 havi eredménytermeléssel járulhatnak hozzá a csoport nettó profitjához,
  • az üzbég Ipoteka megszerzése 200 millió euró egyszeri profittal jár,
  • Magyarországon tovább csökkenhet a nettó kamatmarzs, ami 2022 záró negyedévében is alacsony – 1,91 százalék – volt.

Az egyéb pénzügyi mutatók és várakozások tekintetében (kockázati profil, költséghatékonysági mutató, teljesítő hitelállomány növekedése) a menedzsment egyelőre nem látja indokoltnak, hogy változtasson korábbi előrejelzésén, és továbbra is reálisnak tartja a 2022-es értékhez hasonló korrigált sajáttőke-arányos profit elérését.

Szerdán az OTP Bank sajtótájékoztatót tart, amelyről a Világgazdaság tudósít.