Nem az amerikai bankrendszer legszebb időszakaként vonul majd be az idei év a történelemkönyvekbe, az már május elejére bizonyossá vált: a márciusi bankpánikot, amely három hitelintézet bedőlését hozta magával az Egyesült Államokban, illetve a svájci Credit Suisse sem élte túl, május elsején a 14. legnagyobb amerikai bank szétesése követte, újabb félelmeket keltve a már éppen a megnyugvás felé meginduló befektetők és a lakosság körében.

NEW YORK, NEW YORK - APRIL 24: A person walks past a First Republic bank branch in Manhattan on April 24, 2023 in New York City. The U.S. bank will reveal its latest financial results but concerns over small and medium-sized banks persist following the collapse of Silicon Valley Bank (SVB) in March.
Fotó: Spencer Platt / Getty Images

A First Republicot (FRB) tegnap foglalták le a szabályozók, a JPMorgan pedig már át is vette a bank betétállományát, illetve megvásárolta eszközeinek nagy részét – ezzel az FRB vált a valaha volt második legnagyobb bedőlt amerikai pénzintézetté.

Az újabb hitelintézeti pánik hatása pedig ismét kíméletlenül meglátszik a kis- és középbanki szektor szereplőin az Egyesült Államokban.

A regionális bankok részvényárfolyamát követő KBW index 5,2 százalékot csökkent a mai nap folyamán, 2020 decembere óta mért legalacsonyabb értékét véve fel ezzel. 

 

A PacWest Bancorp árfolyama 35 százalékot szakadt a keddi kereskedés folyamán, a Western Allience 20, míg a KeyCorp 10 százalékos mélyrepülésbe került. A Valley National Bankcorp árfolyama hat százalékot esett ma, egy tegnapi 20 százalékos zuhanást követően, míg a texasi Comerica kurzusa 11 százalékot csökkent.

A  Longbow Asset Management vezérigazgatója, Jake Dollarhide a Reutersnek úgy nyilatkozott: ha a First Republic kapcsán bizalmi válság merülhet fel, akkor ugyanez az ország bármely másik hitelintézetével is megeshet. 

Kékkel a PacWest, sárgával a Western Allience, míg zölddel a Valley National kurzusának változása.

A regionális bankokra pedig a továbbiakban is kifejezetten nagy veszély leselkedhet: a Morgan Stanley elemzői szerint ugyanis a piac hajlamos egy-egy bankcsődöt követően egyből a következő legesélyesebben bedőlő hitelintézetet azonnal megtámadni, amit kérdéses, hogy hány élne túl közülük. 

A Great Hill Capital alapkezelő vezetője szerint mindezen bonyodalom azt támasztja alá, hogy határozott fellépésre van szükség a Fed részéről. Thomas Hayes elmondta: a holnapi kamatdöntéssel a jegybanknál pattog a labda – az amerikai pénzügyi rendszernek a kamatemelési kampány leállítására van szüksége, különben mindennapossá válhatnak a jelenleg tapasztalt hitelintézeti válságok.