A francia kormány nem elégszik meg az Electricité de France (EDF) energiaipari óriásvállalat részvényeinek már megszerzett 98 százalékával, június 8-ig a fennmaradó 2 százalékot is államosítja – közölte Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kedden az RTL rádióban.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.
 Fotó: Joel Saget / AFP

Ehhez pedig szabad az út Párizs előtt, hiszen május elején a francia fellebbviteli bíróság elutasította a kisebbségi részvényesek jogorvoslati kérelmét, amelyet az EDF állami kivásárlásának feltételei ellen terjesztettek elő.

Tavaly mintegy 10 milliárd eurós ráfordítással indította el a súlyosan eladósodott társaság kivásárlását a francia kabinet. A hatalmas atomenergetikai-portfólióval rendelkező EDF állami tulajdonba vételével és rendbe hozásával 

teljesülhet Emmanuel Macron államfő terve, amely szerint mihamarabb hat új nukleáris reaktort kell építeni Franciaországban az leküzdésére.

A kisebbségi részvényesek védelmét szolgáló szövetség (ADAM) korábban azért támadta az ajánlatot, mert a befektetők szerint a részvényenkénti 12 eurós felvásárlási ár túlzottan alacsony. Az EDF 2022-ben 17,9 milliárd eurós rekordösszegű nettó veszteséget hozott össze, amit a megelőző években – részben a pandémia miatt – nem kellően karbantartott reaktorok példátlan gyakoriságú meghibásodása és leállása okozott, tovább szűkítve az energiaellátás keresztmetszetét az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében kialakult krízishelyzetben.

Év végére a vállalat csoportszintű adóssága 50 százalékkal, 64,5 milliárd euróra hízott, miközben az éves EBITDA-ja mínusz 5 milliárd euróra zuhant.

A részvények árfolyama egyébként a kivásárlás kiszivárogtatásakor, 2022 júliusában 9 euró alatt állt, utána 12 euróig szaladt fel.