Az idei első negyedév alatt 103 millió dollárt számláztak ki az FTX kriptotőzsde felé az ügyvédei és a tanácsadói a csődeljárás kapcsán végzett munkájukért.

Kazan,,Russia,-,Oct,28,,2021:,Ftx,Is,A,Cryptocurrency Kazan, Russia - Oct 28, 2021: FTX is a cryptocurrency exchange. Golden bitcoin with two buy-sell cubes in a pile of coins on the background of the FTX logo. The concept of buy-sell choice.
Fotó: Sergei Elagin 

A Sam Bankman-Fried nevével fémjelzett, tavaly novemberben csődvédelembe menekülő FTX kriptotőzsde csődeljárása még zajlik, ezen pedig az ügyvédek igazán vaskos summákat tehetnek zsebre: a vállalat öt jogi, illetve tanácsadó céggel dolgozik együtt az eljárás során, ezek együttesen 36,4 millió dolláros munkadíjat számláztak ki március folyamán a kriptotőzsde felé. 

Az idei első negyedév jogi procedúrája 103 millió dollárba került az FTX-nek. 

A százmilliós összeg a januári 34,2, a februári 32,5, illetve a márciusi 36,4 millió dollárból tevődik össze. Az FTX bedőlésének legnagyobb nyertese a New York-i Sullivan & Cromwell ügyvédi iroda volt az év első három hónapjában: munkájukért cserébe 44,4 millió dollárt tettek zsebre márciusig bezárólag. Az iroda partneri besorolásban dolgozó jogászai 2165 dolláros órabérért cserébe nyújtották szolgáltatásaikat, míg a jogi asszisztenseknek és elemzőknek meg kellett elégedniük 425, illetve 595 dolláros óránkénti fizetéssel.

A tanácsadó cégek közül az Alvarez & Marsal járt a legjobban, amely a vállalat újraépítésével és átalakításával foglalkozott elsősorban. A cég márciusban 13,8 millió dollárt számlázott ki, amiért cserébe több mint tízezer munkaórát végeztek el az FTX számára. A tanácsadó cég három hónap alatt 34 millió dollárt számlázott ki a kriptotőzsde felé.

Az FTX csődeljárásában több mint 180 jogász vesz részt.

A bukott kriptotőzsde számára a közelmúltban felmerült az újraindulás lehetősége is: a cég ugyanis sikeresen visszaszerzett 7,3 milliárd dollárnyi, korábban elveszettnek tekintett eszközt, ebből a feltámadást pénzelnék, ha erre lehetőség nyílna a csődeljárás lezárultával.