Egy év múlva esedékes a bányászatáért járó blokkjutalom négyévenkénti felezése, ami a múltban kivétel nélkül hatalmas ralit hozott a legnagyobb kriptodeviza árfolyamában. 

Bitcoin,Mining,Concept,,Digital,Money
Fotó: Shutterstock

Az elemzői várakozások szerint a jövőre esedékes felezésnek is jótékony hatása lesz a bitcoin kurzusára:

a Bloomberg elemzői 50 ezer, míg a Matrixport szakemberei 65 ezer dollárra várják a bitcoin árfolyamát 2024 áprilisára, míg a Standard Charterednél 100 ezer dollárra teszik a kurzust jövő év végére.

Az árfolyam-emelkedés katalizátora az úgynevezett blokkjutalom-felezés lehet. Ez a négyévente ismétlődő esemény ugyanis megfelezi az adott egységnyi bitcoinbányászatért járó zsetonok mennyiségét, visszafogva ezzel annak kínálati növekedését. A felezés azért is fontos a bitcoin életében, mert a legnagyobb kriptodeviza kínálata nem növekszik a végtelenségig, hanem 21 millió zsetonnál megáll (most 19,35 millió kibányászott zsetonnál tart). 

Ez a végső kínálati korlát biztosítja a bitcoin értékét az ellen azzal, hogy lehetetlenné teszi az elértéktelenedését a végtelenségig zajló kibocsátás kiiktatásával.

A korábbi felezések után minden esetben rekordot döntött a bitcoin árfolyama.

A Bloomberg elemzőinek célára 81 százalékos emelkedést valószínűsít, míg a Matrixport becslései több mint 100 százalékos ralira következtetnek a felezést követően. Arra ugyanakkor rámutatnak: a múltbéli felfutás mértékét utolérő vagy felülteljesítő ralira nem feltétlenül érdemes számítani, mivel a korábbi körülményekhez képest a bitcoin piaci kapitalizációja jelenleg sokkal nagyobb, illetve a versenytársak száma és befolyása is nagyot nőtt a legutóbbi, 2020-as felezés óta.

A  múltban kivétel nélkül rekordot döntött a bitcoin árfolyama a felezéseket követően

A bitcoin árfolyama az idei év elejétől számítva 65 százalékos pluszban jár, ugyanakkor nemrég már 85 százalékos pluszban is láthattuk a legnagyobb kriptodeviza kurzusát. A 30 ezer dolláros lélektani határ átlépésével kapcsolatban a Világgazdaság megkeresésére Honti Roland, a Cryptofalka alapítója elmondta, a közeljövőben már emelkedő árfolyamra számíthatunk, amiben nem kis része van a szakember szerint a blokkjutalom-felezésnek is:

Ez egy olyan fundamentális változás, amelynek a hatását egyre jobban beárazza a piac, minél közelebb kerülünk az eseményhez. Ezért az év második felére és 2024 elejére még erősebb teljesítményt várunk a bitcointól

– tette hozzá.

Mohón falják a befektetők a bitcoint, történelmi csúcson az érzelmi hullámvasút

Honti Roland, a Cryptofalka alapítója a Világgazdaság megkeresésére elmondta: a lélektani határ áttörése azért is jelentős fejlemény, mert ha az árfolyam a mostani 30-32 ezer dolláros szintről felfelé képes kilépni, akkor a következő jelentős ellenállásba csak 39 700 dollár környékén ütközhet, ami akár egy újabb tízezer dolláros ralit is jelenthet.

A bitcoin erősödése mögött ugyanakkor rajta kívül álló makrogazdasági adatokat is megtalálhatunk: a Fed kamatplatójának elérése és az amerikai gazdaság recesszióba csúszási esélyének növekedése ugyanis gyengülő dollárhoz és csökkenő kamatokhoz vezet, ami a most már több mint egy éve fennálló geopolitikai feszültségekkel és a bankpánik okozta félelmek fennállása mellett különösen vonzóvá teszi a bitcoint a befektetők számára.