Ahogy az már nyár óta várható volt, csődöt jelentett a Genesis nevű kriptohitelező, amely többek között a Gemini kriptotőzsde ügyfeleinek tartozik mintegy 900 millió dollárral.

The,Concept,Of,The,Collapse,Of,The,Value,Of,BitcoinThe concept of the collapse of the value of bitcoin and digital currency. A red trash can with discarded bitcoin on a turquoise background. Bitcoin has been sent to the trash. Side view. Close-up, crypto, kirpto, ftx, FTX, Genesis,
Fotó: Shutterstock

A cég egy darabig képes volt felszínen maradni az anyacége, a Digital Currency Goup támogatásával, ám az FTX-csődjét követően már nem volt lehetőség továbbgörgetni a problémákat és várni a szerencse megfordulására. 

A Genesis így is tovább bírta, mint más hasonló cégek a szektorban, mint a Celsius vagy a Voyager, 

ám úgy tűnik, nem sikerült friss tőkét bevonnia, és elfogytak a felszínen maradást segítő trükkök is.

Az eset kapcsán ismét a Twitteren osztotta meg gondolatait a Gemini részéről Cameron Winklevoss, aki szerint a csődeljárás lehetőséget nyújt a DCG és a Genesis machinációinak megismerésére, aminek segítségével pert kívánnak indítani a DCG és annak vezetője, Barry Silbert ellen. Mindez becsülendő, de érdemes megjegyezni, hogy tavaly nyáron az értékpapír-felügyelet már jelezte, hogy nem elfogadható olyan terméket kínálni, mint amit a Gemini a Genesis segítségével kínált, ahogy az is kérdéses ítélőképességre utal, ha valaki a Celsius csődje után hirdet magas hozamot kínáló kriptoszámlákat.

Az újabb csőd viszont tovább erősíti a láncreakciót útnak indító Three Arrows Capital alapítói által tervezett, kriptocsődök során keletkezett követelések számára létrehozott piac születését, bár remélhetőleg a GTX néven tervezett platform ezektől az emberektől csak egy rossz vicc.

Mindeközben az FTX csődjéről is érkeztek újabb hírek, így a vállalat új vezetése a felület újraindítását tervezi. Tekintve, hogy az eljárás célja a hitelezők – idetartoznak az FTX ügyfelei is – számára minél nagyobb összeget visszaszerezni az eltűnt pénzből, ez nem is feltétlenül teljesen valóságtól elrugaszkodott ötlet. 

Az FTX-et szerették a felhasználók, sőt, a platform híres likvidációs motorja is lehet, hogy működőképes, hiszen a problémát pont az okozta, hogy az Alameda Research mentesült annak korlátai alól – több mint 65 milliárd dollárra volt beállítva a lehetséges veszteség az Alameda felé. Ráadásul abban az 5 milliárd dollárnyi megtalált összegben, amelyről a múlt héten beszámoltak, több száz millió dollárt tesznek ki az FTX egyfajta részvényeként működő FTT zsetonok, amelyek árfolyama meg is ugrott a bejelentés hatására.

A novemberi összeomlás során ugyan Caroline Ellison, az Alameda főnöke még 22 dollárt kínált ennek darabjáért, míg mára már csak ennek tizedéért adják és veszik azt, ám ez még mindig 

több mint 150 százalékos emelkedés a tavaly év végi mélyponthoz képest.

Az FTX újraindítását ugyanakkor gátolhatja, hogy a felületről eltűnt a befektetők pénze, így felmerül a kérdés, hogy kik fogják azt használni. Ezt persze orvosolhatja, hogy a John Jay Ray III-féle vezetés az eljárás során bemutatta, hogyan történt az ügyfélpénzek ellopása, és eleve az új vezetés a bűncselekmények elkövetése után érkezett.