Több mint 80 százalékot erősödött a árfolyama az idén, az elmúlt egy hónapban több mint 50 százalékos pluszt ért el a legnagyobb kriptodeviza kurzusa, átlépve a harmincezer dolláros lélektani határt is.

Businessman,Receive,A,Lot,Of,Money,From,Smartphone,,Businessman,Holding Businessman receive a lot of Money from Smartphone, Businessman Holding Bitcoin Isolated on black background, Digital Money and Bitcoine Concept.
Fotó: Shutterstock

A márciusban a bankpánik térnyerésével berobbanó bitcoinrali egy hónap alatt több mint tízezer dollárral növelte a kriptoeszköz árát, tízhavi rekordot állítva be ezzel. 

A harmincezer dolláros határ mind lélektani, mind technikai szempontból kiemelten fontos a bitcoin számára.

Mati Greenspan, a Quantum Economics elemzőcég vezérigazgatója kiemelte: ez az első alkalom, hogy a kurzus áttörte a harmincezer dolláros ellenállást a kriptoszegmens legsötétebb napjait jelentő FTX-botrány és az amerikai szabályozói megszorítások óta – a szakértő szerint ezzel kijelenthető, hogy a szektor lerázta magáról története legfájdalmasabb pillanatinak terhét, és új magasságokba törhet. 

Honti Roland, a Cryptofalka alapítója a Világgazdaság megkeresésére elmondta: a lélektani határ áttörése azért is jelentős fejlemény, mert ha az árfolyam a mostani 30-32 ezer dolláros szintről felfelé képes kilépni, akkor a következő jelentős ellenállásba csak 39 700 dollár környékén ütközhet, ami akár egy újabb tízezer dolláros ralit is jelenthet. A szakember kiemelte:

Ha a bitcoin árfolyamára nézünk, akkor hosszú távon már nem csökkenő csúcsok és aljak sorozatát, hanem emelkedő aljakat és csúcsokat látunk. Ezzel nagy valószínűséggel véget ért a bitcoin medvepiaca és az árfolyamok dinamikus csökkenése, jelenleg pedig már inkább az emelkedő trend dominál.

A szakember hozzátette: a pozitív fejlemények ellenére egyértelmű bikapiaci helyzetről még nem beszélhetünk, sokkal inkább a trendforduló időszakát éli a legnagyobb kriptodeviza. Honti Roland rámutatott: a bitcoin jelenlegi inflációja éves szinten 1,7 százalék, ami a jövőre esedékes blokkjutalom-felezés (az azonos mennyiségű számítási feladatok elvégzéséért cserébe kibányászott bitcoinok számának megfelezése négyévente esedékes, célja többek közt a deviza értékének fenntartása) nyomán 0,85 százalékra fog csökkenni, jelentősen növelve a kriptoeszköz vonzerejét.

Ez pedig egy olyan fundamentális változás, amelynek a hatását egyre jobban beárazza a piac, minél közelebb kerülünk az eseményhez. Ezért az év második felére és 2024 elejére még erősebb teljesítményt várunk a bitcointól.

– tette hozzá a Cryptofalka alapítója.

Történelmi viszonylatban nem áll jól, de a közelmúltat tekintve szárnyal a bitcoin

A lélektani határ áttörése mellett a befektetői hangulatot mérő index alakulása is történelmi csúcson jár: a 0–100 közötti értéket felvevő skálán, ahol a nulla a mindent elsöprő félelmet, a 100 pedig a határtalan mohóságot jelzi, a bitcoin kurzusa jelenleg abszolút rekordot jelentő 68-on áll. Az index értékét a bitcoin árfolyamának volatilitása, a vele zajló kereskedés volumene, de még a közösségi médiában való felkapottsága is alakítja. 

Crypto Fear & Greed Index on May 13, 2020

A hangulatindex ilyen magas értéke akár korrekció közeledtét is jelezheti, hiszen az adott eszköz túlfűtöttségét jelenti, ugyanakkor a mutató alakulásában bőven van még hely a felfelé való elmozdulásra is, így ennek értékéből sziklaszilárd következtetéseket levonni nem érdemes. 

Főleg, hogy a kurzus alakulására minden bizonnyal jelentős hatást fog kifejteni a szerdán érkező amerikai fogyasztói árindex is.

A Fed ugyanis kiemelt figyelemmel követi ennek az indexnek az alakulását a három hét múlva esedékes kamatdöntésével kapcsolatban, ami pedig a bitcoin és a kriptoszektor erejére is jelentős hatást képes kifejteni. A befektetők ugyan jelenleg szokatlanul bizonytalanok a május3-án születendő döntést tekintve, a piaci konszenzus jelenleg még legfeljebb egyetlen 25 bázispontos emelést tart elképzelhetőnek, amelyet már az idei évben kamatcsökkentés követhet – ez pedig egyértelműen az arany és a kriptoszektor malmára hajtja a vizet.

A pénzmosás világában porszemnyi helyet sem foglalnak el a kriptodevizák

A szakemberek kiemelik: a teljes kriptoszektor összesített 20,6 milliárd dolláros illegális tranzakciómennyisége önmagában nagynak tűnhet ugyan, a hagyományos bankrendszeren keresztül átmosott összegekhez képest azonban aprópénznek számít : a tradicionális pénzügyi rendszer felelős ugyanis a pénzmosás 99 százalékát kitevő, a szakértői becslések szerint 800–2000 milliárd dollárnyi tranzakcióért, ami a globális akár 5 százalékát is elérheti.

A kriptoszektor jövője azonban a jelenlegi szárnyalás ellenére sem tűnik egyszerűnek: az amerikai után az angol bankrendszer is egyre inkább ellenséges az alternatív devizák szerelmeseivel szemben, a befektetőknek így sok esetben akár egészen Hongkongig kell menniük, hogy a pénzüket biztonságban tudják parkoltatni.