Hatalmas érvágást okozna a lengyel bankoknak, ha az Bírósága (CJEU), azaz a közösség legmagasabb szintű ítélkezési fóruma számukra kedvezőtlen döntést hozna a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek ügyében – árulta el Tadeusz Bialek, a lengyel bankszövetség (ZBP) elnöke kedden.

Luxembourg,,Luxembourg,-,July,2021:,European,Court,Of,Justice
Luxembourg, Luxembourg - July 2021: European Court of Justice
Az Európai Unió Bírósága Luxemburgban. 
Fotó: Alina Fomenko

Az Európai Unió Bírósága várhatóan június 15-én dönti el, hogy a hitelfelvevők visszakövetelhetik-e a bankoktól a tisztességtelen feltételek miatt érvénytelennek ítélt jelzálogszerződések alapján befizetett pénzüket.

Az ítélet meghozatala előtt főként azért hág a tetőfokára az izgalom, mert a törvényszék előzetes véleményalkotásra felkért tanácsadója a jelzáloghitelesek mellett foglalt állást februárban.

A varsói bankfelügyelet (KNF) megállapítására hivatkozva, amely szerint az ítélet következtében akár százmilliárd zlotyt, azaz mintegy 24 milliárd dollárt is bukhatnak a lengyel pénzintézetek, Bialek elmondta, hogy ebben az esetben csökkenhet a szektor gazdaságfinanszírozási képessége.

Hatalmas csapás lenne a bankszektorra, annak állapotára, likviditására, a gazdaságfinanszírozási és a vállalkozásoknak nyújtott hitelezésbeni képességükre nézve

– mondta a lengyel bankszövetség elnöke.

„Egy ilyen gigakiadás felmerülésére a bankoknak számottevően növelniük kellene tartalékaikat, miközben a jelenlegi finanszírozási lehetőségeik nagymértékben zsugorodnának” – tette hozzá.

Egy másik ügyben ráadásul, amelyet a június 15-én meghozandó ítéletre várva függesztettek fel, a bíróság arról is dönt, hogy a hitelezők egyáltalán jogosultak-e az érvénytelenített jelzálogszerződések alapján járó kifizetésekre.

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy korábban több százezer lengyel vett fel jelzáloghitelt devizában, főként svájci frankban az alacsony kamatokra tekintettel, csakhogy a mai napig a vártnál jóval nagyobb részleteket kell fizetniük, miután a svájci frank árfolyama a zlotyval szemben is az egekbe szökött.

Devizahiteles ügyben dönt az EU Bírósága, milliárdos bukta lehet a vége

Lengyelországban újra a svájci frankban nyújtott hitelek miatt aggódhat a bankszektor, a pénzintézeti részvényindex már 5 százalékkal esett.