Csütörtöktől már nem lehet osztalékfizetésre feljogosító OTP-részvényeket venni, s ahogy az lenni szokott, ezt beárazva mínuszban indult a kereskedés a részvényenként 300 forintot kifizető bank papírjaival. Napközben viszont folyamatosan emelkedő árfolyam mellett szinte a teljes összeget sikerült ledolgozni.

20221130 Budapest OTP bankfiók Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Június 5-én indulhat az osztalékfizetés. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az OTP-részvények piacán továbbra is aktív a márciusban feltűnt amerikai alapkezelő, a T. Rowe Group: a társaság több alapján keresztül is tart a magyar központú hitelintézet papírjaiból, két hónapja a részvények 5,64 százalékával rendelkeztek, ekkor tették meg a kötelező bejelentést az 5 százalékos küszöbérték átlépéséről, a Morningstar adatai szerint 

szerdán pedig már a 7 százalékot is átlépte a befolyásuk.

Gyűjtögetésük jutalmaként június 5-én közel 5,9 milliárd forintnyi osztalékot kapnak az OTP-től.   

Az osztalékfizetés nélkül számítva, aki az év elejétől tart OTP-papírokat, 6,7 százalékkal növelte befektetése értékét. Ez magasabb, mint a kontinens bankszektorát lefedő Euro Stoxx 600 Banks Index teljesítménye (3,8 százalék), de régiós összevetésben csak a középmezőnyre elég: az osztrák bankok tőzsdei teljesítménye rosszabb idén, mint az OTP-é, a lengyelek viszont utcahosszal verik a mezőnyt. 

Lehetséges kivonulás Romániából

A magyar nagybank piaci árfolyamán nem hagyott mély (sőt semmilyen) nyomot a keddi hír, hogy az OTP Bank fontolóra veszi a kivonulást Romániából . A román gazdasági portálok csütörtökön arról írtak, hogy a működését 2004-ben Romániára kiterjesztő OTP már a kezdetektől 5 százalékos piaci részesedést célzott meg, organikus növekedéssel ezt nem tudta elérni, a nagy lépés 2017-ben a Banca Romanesca megszerzése lett volna, de azt a jegybank az utolsó pillanatban megvétózta. 2022-ben a román leány bevételei a csoporton belül 3,8 százalékot tettek ki, az eredmény-hozzájárulás pedig az 1 százalékot sem érte el. A román leánybank saját tőkéje jelenleg 174 milliárd forint, de kérdés, hogy kaphat-e ennyit a magyar anyabank romániai rangsor kilencedik helyén álló pénzintézetért. A régiós bankokat jellemzően kicsivel a könyv szerinti értékük alatt értékeli a  

Nincs messze az egyéves csúcsárfolyam

Középmezőnyben az OTP az értékeltségi mutatók alapján

Maga az OTP is ilyen, a részvényeivel 0,9-es P/BV mellett kereskednek, a sajáttőke-arányos nyereség ennél magasabb árazást is indokolhat, de ilyen összevetésben hozza a régiós átlagot a magyar pénzintézet részvénye. Az elemzők mindenesetre kevésbé egységesek, a Refinitivben elérhető célárak 10 729 és 18 800 forint közt szóródnak, a medián 12 700 forint (15 százalékkal magasabb a piaci árnál).

Feleződhet az extraprofitadó

Nagy kérdés, hogy mi lesz az extraprofitadóval, amely az OTP Bank eredményére is jelentős negatív hatással van. Jövőre megkezdődik a pluszterhek kivezetése – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón. Az elemzők várakozása szerint a bankok extraprofitadója a felére csökkenhet – az OTP-re idén ezen a soron 41 milliárd forint befizetési kötelezettség (adózás után 37,4 milliárd) jut. A miniszter az extra terhek kivezetésének elkezdésén túl konkrétumokat nem mondott.

Értékelte a Moody’s az OTP új kötvényeit

Ismert, hogy az OTP 500 millió dollár össznévértékű kötvényeket bocsátott ki május 25-i értéknappal. A kötvényeket a Moody’s hitelminősítő Baa3, az S&P Ratings  BBB mínusz, míg a Scope Ratings BBB plusz minősítéssel látta el. Az évi 7,5 százalék kamatot fizető kötvényeket bevezetik a Luxembourgi Értéktőzsdére.