Óvatosságra intette az olajpiaci spekulánsokat Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter kedden, néhány nappal a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseinek (OPEC+) tervezett ülése előtt, amelyen a termelés további visszafogásáról születhet döntés.

Abdulaziz bin Salman, Saudi Arabia's energy minister, during a panel session at the Qatar Economic Forum (QEF) in Doha, Qatar, on Tuesday, May 23, 2023. The third Qatar Economic Forum will shine a light on the rising south-to-south economy and the new growth opportunities it presents to the global business community
Fotó: Christopher Pike / Bloomberg via Getty Images

A spekulánsok, ahogy minden más piacon, itt is velünk maradnak, de egyfolytában azt mondom nekik, hogy rá fognak fázni, ahogyan áprilisban is ráfáztak. Nem kell felfednem a lapjaimat, nem vagyok pókerjátékos… de azt üzenném nekik, hogy vigyázzanak

– mondta Bin Szalmán a Bloomberg által szervezett Katari Gazdasági Fórumon.

A shortosok olyan befektetők, akik az adott eszköz – jelen esetben az olaj – árfolyamának csökkenésére fogadnak, így amikor az OPEC+ kitermeléscsökkentő lépése ralit okoz az energiahordozó árában, kénytelenek veszteséggel zárni pozícióikat.

Pontosan ez történt múlt hónapban is, amikor Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre és más OPEC+-termelők váratlanul önkéntes termeléscsökkentésről döntöttek, ami a bankválsággal kapcsolatos aggodalmak miatt bekövetkezett visszaesés után újból emelkedő pályára állította az olajárakat.

A Standard Chartered bank elemzői hét eleji jegyzetükben azt írták, hogy a nyersanyagra felvett shortpozíciók többéves csúcsra emelkedtek, legutóbb a pandémia kezdetén, 2020 elején fogadtak ennyien az energiahordozó árának esésére.

Úgy gondoljuk, hogy a shortpozíciók utóbbi időben látott felhalmozódása erősen növeli a további termeléscsökkentés valószínűségét az OPEC+ soron következő ülésén

– hangsúlyozták az elemzők.

A Brent árfolyama 2022-től
 

A Brent típusú nyersolajat hordónként 76 dolláron jegyezték kedden kora délután, 10 dollárral alacsonyabban az előző havi csúcshoz képest, amire az olajkartell döntése repítette az árfolyamot. Az OPEC+ június 4-én Bécsben tartja következő ülését.

Goldman Sachs: jövőre ismét száz dollár lehet az olajár

Az elmúlt három hét alatt 15 százalékkal estek a jegyzések – a megingás azonban csak átmeneti, decemberre 95, jövő áprilisra 100 dollár lehet a fekete arany ára.