Az Egyesült Államok állami és szövetségi szinten egyaránt vizsgálja, hogy tőzsdemanipuláció okozhatta-e az amerikai bankszektor idei évét alapjában meghatározó részvénypiaci mélyrepülést – tudta meg a Reuters hírügynökség.

USA : NYC : Wall Street Charging Bull
Fotó: ARTHUR NICHOLAS ORCHARD

A hatósági fellépéssel párhuzamosan amerikai bankárok és jogászok azt követelik a tőzsdefelügyelettől, hogy vizsgálja meg egy 15 kereskedési napra szóló, bankpapírokat érintő shorttilalom esetleges megvalósításának lehetőségét, illetve vizsgálják ki, a részvénypiaci szakadás hátterében állhat-e egy összehangolt shortos támadás.

A felháborodás legújabb hullámát a First Republic Bank bedőlése indította meg, a sort pedig hamarosan a PacWest regionális pénzintézet folytathatja.

A bankszektor mélyrepülésére fogadó shortosok csak a csütörtöki nap folyamán 378,9 millió dolláros pluszba kerültek, május első két napján 1,2 milliárdot tettek zsebre, éves szinten pedig már hétmilliárd dollár felett jár a pesszimista befektetők nyerője.

A feléjük intézett panaszokra válaszul a felügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) vezetője, Gary Gensler úgy nyilatkozott, a visszaélések minden formája ellen a rendelkezésükre álló eszközök teljes arzenáljával fellépnek, a 15 napos shorteladási tiltás bevezetését azonban nem fontolgatják, hiszen azt a 2008-as világválság során kipróbálták már, és nem érte el a kívánt hatást.

A pesszimista befektetők ellen az elmúlt időszakban, kifejezetten a bankpánik során realizált hatalmas nyereségeik láttán nőtt meg drasztikusan a közharag, a tevékenységük azonban létfontosságú a tőzsdék egészsége számára – áll a Better Markets nonprofit vállalat közleményében.

A shortosok ugyanis a vállalati sebezhetőségeket kutatják, amelyek a részvények értékvesztését idézhetik elő – ezzel gyakorlatilag felügyelik a cégek helyes működését, és elérik, hogy az tisztán és átláthatóan történjen.

A shortosok tevékenysége elengedhetetlen a részvénypiacok egészséges működéséhez

– fűzte hozzá Sahm Adrangi, a Kerrisdale Capital fedezeti alap vezetője. 

A KPMG is saras lehet a bankpánikban, bíróságra viszik az egyik legnagyobb tanácsadó céget

Perbe fogják a részvényesek a bankpánikot éppen csak túlélő First Republic bankot és könyvvizsgálóját, a KPMG tanácsadó céget – adta hírül a Reuters. A hírügynökség értesüléseiből kiderül: a befektetők szerint a bank a könyvvizsgáló céggel közösen, szándékosan elrejtette és lekicsinyítette a pénzintézet sebezhetőségét egy lehetséges tőkekivonási hullám hatásait tekintve.

Érdemes kiemelni, hogy a shortosok ténykedése messze nem minden esetben vezet tőzsdepánikhoz, illetve nem okozza egymagában a részvények értékvesztését sem: erre a legjobb példa pont a New York Community Bancorp regionális pénzintézet története. A bank részvényei az idei év folyamán, ellentétben gyakorlatilag a teljes kis- és középbanki szektorral, erősödni tudtak, éves szinten 10 százalék feletti pluszban járnak.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
A bankpánik március 10-i kirobbanása mindhárom kurzus alakulásán meglátszik

A New York-i pénzintézet felülteljesítésén a shortosok körülbelül 64 millió dollárt vesztettek az idén, ezzel egyedüli veszteségforrást szolgáltatva a teljes szektorban a pesszimista befektetők számára. A regionális pénzintézetek teljesítményét követő KBW Regional Banking Index év elejétől számítva közel 30 százalékos mínuszban jár.