Meglepő folyamatok játszódnak le az olajpiacon: a kínai újranyitás, az amerikai gazdaság monetáris szigorral szembeni meglepő ellenálló képessége, valamint a jótékonyan enyhe tél ellenére az olajárak esésben vannak. Az árupiacokon a réz kapott mesterképzést gazdasági előrejelzésből (megbízhatóan jelzi a hosszú távon várható folyamatokat), az olaj sokkal inkább ki van téve a kereslet rövid távú ingadozásainak, a kisebb-nagyobb piaci sokkoknak. 

The,Oil,Workers,At,Work
Fotó: Pan Demin

Jelenleg azonban ezen a téren is borulni látszik a papírforma, mintha az olajár lenne az előretekintőbb – és meglehetősen borús jövőt jósol. Az OPEC múlt havi kitermeléscsökkentése ellenére a 12 havi határidős árak jóval az előzetes várakozások alatt maradtak, csaknem 30 százalék a különbség közöttük. A Goldman Sachs (GS) péládul 100 dolláros hordónkénti árat jósolt az év elejére, ehhez képest a jegyzések 80 dollár alatt tanyáznak, az elemzői konszenzus pedig 90 dollár körülire várta az árakat. A GS a folyamatok nyomán kénytelen volt radikálisan átértékelni korábbi, az olajárak megugrására vonatkozó várakozásait, viszont továbbra is tartja magát ahhoz, hogy ha az árcsökkenés irányába mutató tényezők megszűnnek, kilőhet a fekete arany ára.

 

Az elmúlt három héten az árfolyam 15 százalékkal csökkent,

a háttérben számos tényező áll. Az amerikai bankválság, a kínai ipar keresletcsökkenésétől való félelem, a gázolaj világszerte csökkenő árrése. A várakozások szerint Oroszország és Irán is növeli kitermelését, hiába csatlakozott a háborúban álló ország az OPEC kínálat-visszafogó döntéséhez, Moszkvának szüksége van az olajbevételekre. 

A GS modellje szerint azonban 12 hónap múlva az azonnali (spot) piacon az árak 16 százalékkal haladják majd meg a jelenlegi 12 hónapra előretekintő határidős árakat, feltéve, ha nem süllyed recesszióba az amerikai gazdaság. Ha ez bekövetkezik, akkor viszont 4 százalékkal marad el attól. A befektetési bank elemzői a historikus példákból azt a következtetést vonták el, hogy

amikor az elemzői konszenzus a határidős árak felett van, akkor a jövőbeni spot árak hajlamosak jelentősen a határidős árak által jelzett szint fölé emelkedni.

 

A Brent spot ára (dollár/hordó)

Így a Wall Street-i óriás szerint decemberre

a Brent 95 dollárig drágulhat, majd jövő áprilisra átlépheti a 100 dolláros lélektani határt. 

Az előrejelzésnek persze kockázatai is vannak: az orosz és az iráni kitermelésnövelés letörheti az árakat, egy esetleges újabb kitermeléscsökkentési döntés az OPEC-től viszont lefelé nyomhatja a jegyzéseket.