A forint a meglepően erős amerikai munkaerőpiaci adatok közlésének a környékén is folytatta az erősödést az elmúlt több mint egy év legerősebb szintjei felé, holott a számok inkább a gyengülést indokolták volna, ha még működik a tavaly erős piaci logika, amely szerint a magyar fizetőeszközt eladják, amikor a dollárt vásárolják. Újabb példa, hogy a forint az idén a múlt évtől teljesen eltérően többnyire fütyül a negatív hírekre: ezek olykor egy időre visszavetik, de van, hogy még ideiglenesen sem. 

Post Christmas Retail As Hungary's Economic Growth Expected To Slow
A store proprietor counts out Hungarian ten thousand forint currency banknotes in Budapest, Hungary, on Wednesday, Dec. 30, 2015. Hungary's economic growth will slow to between 2.9 percent and 3 percent this year, Hungary's economic growth will slow to between 2.9 percent and 3 percent this year, Hungary's Economy Minister Mihaly Varga told Figyelo. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A forint már az amerikai adatok közlése előtt elkezdett erősödni az euró ellenében, átlépve a 373-as szintet. 

Amikor az adatok kijöttek, a tavalyi logika alapján a forint számára is a hátraarc lett volna kézenfekvő, hiszen az euró gyengült a zöldhasúval szemben. A dollár visszakapaszkodásának az 1,1-es szinten túlra az volt az oka, hogy áprilisban jóval több álláshelyet teremtettek az amerikai nem mezőgazdasági szektorok, ami azt sugallja, hogy valamilyen formában folytatódhat a szigorú monetáris politikai az Egyesült Államokban, bár tizedik egymást követő kamatemelése után szerdán a Federal Reserve jelezte, hogy szünetet tart. 

Az euró negyedszázalékos gyengülésére a dollár ellenében a forint teljesen érzéketlen maradt, mint már sokszor az idén. Háromnegyed órával az amerikai adatsor közlése után a forint az euró ellenében már a 372-es szintet ostromolta, tovább haladva a múlt hónapban 371-en túl elért több mint egyéves csúcs felé.

Öt hónap alatt 10 százalékot erősödött az euró ellenében a forint. Forrás: Stooq

A forint annak ellenére erősödik, hogy a reggel közzétett magyar makrogazdasági adatok nem voltak fényesek: éves összehasonlításban esett az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is, technikai recesszióra utalva. Igaz, az euróövezetből is gyenge számok érkeztek: zuhantak a német ipari megrendelések és visszaesett a fogyasztás.

Soha nem látott mélypont: világos üzenetet küldtek a vásárlók a boltoknak – most már tényleg muszáj megérteniük

Amióta csak mérik, a legnagyobb visszaesést produkálta a kiskereskedelem. Csak a Covid idején szakadtak be ennyire a vásárlások.