A közműszektor tavalyi válságot követő széles körű helyreállását tükröző év eleji eredményszámokat közölt szerdán az E.ON, amely most már 2023-as profittervsávjának felső értékét célozza.

Essen,,North,Rhine-westphalia,/,Germany,-,May,13,,2019:,Headquarters
Fotó: Shutterstock

Európa legnagyobb energiahálózat-üzemeltetőjének korrigált alapnyeresége (EBITDA) 30 százalékkal, 2,7 milliárd euróra nőtt az első negyedévben, és beruházásai ugyanilyen mértékben egymilliárd euróra emelkedtek. A tisztított nettó eredmény bő másfélszeresére, 1,03 milliárd euróra ugrott a bevételek 14 százalékos bővülése mellett.

Az orosz–ukrán háború következtében feje tetejére forduló energiapiac helyreállása az esseni székhelyű közműóriásnak is kapóra jött, a csökkenő áramárak pozitívan érintették az időszak teljesítményét.

A válságnak még nincs vége. A jelenlegi piaci környezet mellett előrejelzésünkben az év hátralévő részében további romlás lehetőségét is figyelembe vesszük

– figyelmeztetett Marc Spieker pénzügyi igazgató.

A korábban kitűzött egész éves tervszámok közül az EBITDA a 7,8–8 milliárd euró közötti sáv tetejére futhat be, és az adózott nyereség is az eredetileg kijelölt 2,3–2,5 milliárd közötti összeg felső részéhez lehet közelebb.

 

Az E.ON részvényárfolyama 1 százalékkal süllyedt szerda délelőtt, idén azonban még ezzel együtt is 30 százalék feletti ralit tudhat maga mögött.