Éves csúcsra erősödött szerda délelőtt a Mol kurzusa, az olajtársaság részvényeivel 3042 forinton is kötöttek üzletet a befektetők. Az idén már 17 százalékot emelkedett az árfolyam, amivel a BUX 14 százalékos teljesítményét is felülmúlja a papír.

Fotó: Attila Kisbenedek

A lélektani 3000 forintos szint elérése és a kitartó emelkedés azonban nem mindenkit győzött meg, a lengyel PKO Bank Polski ugyanis jelentősen visszavágta a hazai olajrészvény célárát. A lengyel bankház az eddigi 2608 helyett már csupán 2355 forintra taksálja a Mol-papírt, ami a jelenlegi szintről jókora, 23 százalékos esést vetít előre. A célárvágással együtt ajánlását is vételről tartásra minősítette le a pénzintézet.

Ez jelenleg messze a legpesszimistább prognózis, és jócskán lefelé lóg ki a szélesebb elemzői konszenzusból. Érdekesség, hogy a legoptimistább várakozást is egy lengyel brókerház, az mBank fogalmazta meg, szerintük 4048 forintig roboghat a kurzus, ami további 33 százalékos ralit jelentene a jelenlegi éves csúcsszintről. Ezzel új rekordot döntene az árfolyam, amely közel 16 éve, 2007 őszén érte el eddigi legmagasabb pontját, 3876 forinton.

A Refinitiv adatbázisában szereplő elemzői célárak átlaga 3128 forint, igaz, ez alapján nagyjából már a helyén kezelheti a piac a részvényt, amit a háromszázalékos felértékelődési lehetőség is tükröz. A vállalatot követő 11 befektetési szolgáltató közül nyolc vételi ajánlása mellett három javasolja tartásra a Mol-papírt.

A Mol árfolyama 2023-tól
 

A normalizálódó külső környezet mellett a társaság valamivel gyengébben kezdte az idei évet, első háromhavi, 258,9 milliárd forintos CCS EBITDA-eredménye elmaradt a szakértői várakozásoktól, az adózott nyeresége viszont az extraprofitadó mellett is ötödével, 166,4 milliárd forintra hízott.