Az energiaszektornak berendezéseket és szolgáltatásokat szállító Siemens Energy visszavonta a profitvárakozásait, miután felülvizsgálta a szélturbinákat gyártó spanyol leányvállalata, a Siemens Gamesa tevékenységét. Az elemzés mélyebb problémákat tárt fel, amelyek orvoslásának a költségei meghaladják az egymilliárd eurót. Pontos adatok augusztus elején várhatók.

Chancellor Scholz visits Siemens Gamesa
25 August 2022, Lower Saxony, Cuxhaven: Offshore nacelles for wind turbines are located on the Siemens Gamesa factory site in Cuxhaven. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Sina Schuldt / AFP

Christian Bruch, a Siemens Energy vezérigazgatója a spanyol hátterű Siemens Gamesa vállalati kultúráját is hibáztatta, mivel túl sok mindent söpörtek a szőnyeg alá. Hozzátette: nem zárható ki, hogy a turbinaproblémákat részben tervezési hibák okozták. A cégvezér úgy fogalmazott, hogy a minőségi gondok okozta sokk súlyosabb volt, mint amire számított – írja a Reuters. A lesújtó hírek után a Siemens Energy részvényei zuhanórepülésbe kezdtek, piacnyitás után az értékük több mint 30 százalékát vesztették el.

A Siemens Energy árfolyama max
 

Elemzők szerint a szélerőműipar történetét és jellegét tekintve a profitfigyelmeztetés borítékolható volt, de annak nagyságrendje meglepte a szakértőket. A Gamesa problémái egy ideje sújtják az anyavállalatot, mivel a spanyol részleg által gyártott selejtes szélturbinalapátok visszavetik a Siemens Eenergy teljesítményét, így a menedzsment az idén több profitfigyelmeztetést adott ki. Ezek javítása, cseréje a vártnál is nagyobb költséget emészt fel, így hatása évekig rontja a cég eredményét.

A problémák miatt a Siemens Energy teljesen ellenőrzése alá vonta a Gamesát, Bruch ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy ez szükségszerű és helyes lépés volt. Két évtizeddel ezelőtt a német Siemens a veszteséges és a rosszul vezetett konglomerátumok állatorvosi lova volt. Bár a müncheni székhelyű csoport akkoriban 13 vállalatot fogott össze, amelyeknek az atomerőművektől az izzókon át a hallókészülékekig sokszínű termékpalettájuk volt, az ipari óriás egyszerűen nem volt képes nyereségesen működni.

A 175 éves vállalat 2003 óta belső átalakításokat hajtott végre, megszabadult a veszteséges részlegeitől és azoktól, amelyek nem illeszkedtek az alaptevékenységéhez. Az átalakulás bőségesen megtérült a részvényeseknek: az elmúlt 20 évben a Siemens a legnagyobb aranybányája lett, és 2003 óta 126 milliárd eurót termelt a befektetőinek, amivel részvényeinek az ára háromszorosára nőtt, a vállalat pedig milliárdokat fizetett ki osztalékra és részvény-visszavásárlásokra. A Gamesa hibás szélturbinái azonban véget vetettek a Siemens Energy szép időszakának.

Kimeríthetetlen áramforrásként robotolnak az úszó szélturbinák

Gombamód szaporodnak az úszó tengeri szélerőműparkokra kiírt tenderek, a tengerparti országok mind nagyobb számban akarják élvezni a megújulóenergia-termelésnek ezt a hatékony formáját, radikálisan csökkentve energiaimportjukat és az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami a klímavédelem szempontjából kulcsfontosságú. A technológia folyamatosan fejlődik, a sorozatgyártással pedig a költségek is leszoríthatók.