A Flossbach von Storch vagyonkezelő az elmúlt 20 év teljesítménye alapján összeállította a német nyerteseinek és veszteseinek rangsorát. Az ipar óriásai továbbra is a részvényesek kedvencei, míg a pénzügyi szektorban a csőd gyakoribb, mint a nyereség – írta a Financial Times.

22 February 2022, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of Deutsche Börse in Frankfurt. The conflict in eastern Ukraine is not sparing the stock markets.
Fotó:  Boris Roessler / Getty Images

Két évtizeddel ezelőtt a német Siemens a veszteséges és rosszul vezetett konglomerátumok mintapéldája volt. Bár a müncheni székhelyű konglomerátum akkoriban 13 vállalatot fogott össze, amelyek az atomerőművektől az izzókon át a hallókészülékekig sokszínű termékpalettával rendelkeztek, az ipari óriás egyszerűen nem volt képes nyereségesen működni. 

„A Siemens mindent csinál, csak nyereséget nem”

– viccelődtek akkoriban az elemzők. Ez azonban pár év alatt megváltozott.

2003 óta a 175 éves vállalat belső átalakításokat hajtott végre, megszabadult veszteséges részlegeitől és azoktól, amelyek nem illeszkedtek alaptevékenységéhez. Talpra állította a világítástechnikai üzletágat, az energiagazdálkodást és rendesen kipolírozta rendkívül nyereséges egészségügyi egységét. Nagy összegeket fektetett a szoftverfejlesztésbe és a zöldenergiákba. Belső nagytakarítást hajtott végre, amely lerántotta a leplet a német történelem egyik legnagyobb vesztegetési botrányáról.

Az átalakulás bőségesen megtérült a részvényesek számára. Az elmúlt 20 évben a Siemens a tőzsde legnagyobb aranybányájává vált, és 2003 óta 126 milliárd eurót termelt a befektetőinek, mivel részvényeinek ára megháromszorozódott, a vállalat pedig milliárdokat fizetett ki osztalékra és részvény-visszavásárlásokra.

Fotó: Sascha Schuermann / AFP

A Flossbach von Storch kutatása szerint a Siemens Healthineers, Energy és Osram Licht testvérvállalatokkal együtt a részvényesek nyeresége összesen 152 milliárd euróra emelkedett, ami az elmúlt két évtizedben a német tőzsdén jegyzett 1013 cég által kitermelt érték 9 százalékát teszi ki. A Siemens még a szoftvergyártó SAP-t is megelőzte, amely hosszú ideig a tőzsde kedvence volt, és körülbelül 117 milliárd eurónyi részvényesi értéket teremtett a befektetők számára. Még szembetűnőbb, hogy 2003 óta az öt legsikeresebb német vállalat – a Siemens, az SAP, az Allianz, a Mercedes-Benz és a Deutsche Telekom – együttesen az összes kitermelt profit 29,8 százalékát adta.

Az elmúlt két évtizedben a német tőzsdén jegyzet vállalatok mindössze 58 százaléka termelt bármiféle nyereséget. 

A hozamok ilyen mértékű koncentrációja nem csak Németországra jellemző, az Egyesült Államokban végzett hasonló kutatások eredményeit is tükrözi – ez azonban a tanulmány módszertanának is köszönhető, amely a nagyvállalatok tőkenyereségének, osztalékainak és részvény-visszavásárlásainak abszolút összegére fókuszált. Ennek köszönhető, hogy a piac óriásai nagyobb súlyt kaptak, mint a kisebb cégek.

Az a megállapítás, hogy a pozitív részvénypiaci hozamokat nagyrészt néhány rendkívül sikeres név határozza meg, nagy hatással van a befektetőkre. Ezek az eredmények segítenek megmagyarázni, hogy miért sikerül olyan kevés vagyonkezelőnek folyamatosan felülmúlnia a referenciaértékeit. 

Tekintettel arra, hogy az értékromboló vállalatok választéka olyan nagy, az alapkezelőknek csak néhány nagy kapitalizációjú részvénybe kellett rosszul belenyúlniuk ahhoz, hogy lemaradjanak.

29 April 2022, Hessen, Frankfurt/Main: The Deutsche Bank headquarters in Frankfurt am Main. A police search takes place at the bank
A Deutsche Bank székháza Frankfurtban.
Fotó: Boris Roessler / dpa / AFP

Aki pénzt akar keresni, nagy ívben kerülje el a német pénzügyi szektort 

A kutatás egyik legnagyobb tanulsága az elmúlt 20 évben a részvényeseknek is alapszabálya volt: kerüld a pénzügyi szektort! A Hypo Real Estate és a Wirecard csődje súlyos károkat okozott a befektetőknek, a Commerzbank és az IKB pedig csak az adófizetők több milliárd eurós mentőcsomagjainak köszönhetően tudta túlélni a 2008-as pénzügyi világválságot. Ez a tőzsde fekete bárányaivá tette őket, ám több jel is arra mutat, hogy a jövőben javuló tendenciákat tapasztalhatunk.

A Flossbach von Storch által átvilágított 1013 vállalat közül Németország legnagyobb hitelezője, a Deutsche Bank a lista sereghajtója, amely a becslések szerint 25 milliárd eurót tüntetett el, ami egy olyan időszakban is kiemelkedő volt, amelyet milliárdos veszteségek, súlyos bírságok és fájdalmas tőkeemelések jellemeztek. Az elmúlt öt évben azonban Christian Sewing vezérigazgató egyenesen tartotta a kormányt, és a bank a múlt héten az elmúlt 15 év legmagasabb nyereségéről számolt be.

Sewing megismételte azt az ígéretét is, hogy 2025-ig nyolcmilliárd eurónyi tőkét ad vissza a részvényeseknek. Reméli, hogy a múltbeli buktatók nem lesznek iránymutatók a jövőbeli teljesítményre nézve.