Tizenhárom vádpontból álló keresetet nyújtott be a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét üzemeltető Binance és annak vezérigazgatója, Changpeng Zhao ellen az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) hétfőn.

Fotó: AFP

Az SEC állítása szerint a vállalat és vezetője a „megtévesztés hálózatát” hozta létre, amelynek a kereskedési volumen mesterséges felduzzasztása ugyanúgy része volt, mint az ügyfelek eszközeinek átirányítása. A vád szerint több milliárd dollárnyi ügyfélpénzt irányítottak át egy Zhao által irányított európai vállalatnak, annak érdekében, hogy a nagy vagyonnal rendelkező amerikai befektetők és ügyfelek továbbra is kereskedhessenek a Binance szabályozatlan nemzetközi tőzsdéjén.

A beadvány szerint a vállat egyik felsővezetője is elismerte, hogy a Binance lényegében engedély nélküli értékpapírtőzsdeként működik az Egyesült Államokban.

Azt állítjuk, hogy Zhao és a Binance a megtévesztés, az összeférhetetlenség, a közzététel elmulasztásának és a törvények szándékos kijátszásának kiterjedt hálózatában vettek részt

– mondta Gary Gensler, a SEC elnöke.

A kriptotőzsde 2018. júniusa és 2021. júliusa között 11,6 milliárd dollár bevételt ért el, amelynek nagy része tranzakciós díjakból származott. A beadvány szerint a vállalat a megalakulása óta „először nyíltan, majd később titokban” dolgozott az amerikai ügyfelek elcsábításán, az alapító Zhao irányításával és ellenőrzésével.

A Binance a vád szerint tehát tudtában volt annak, hogy több tízezer ügyfele van az Egyesült Államokban, de úgy döntött, hogy nem cselekszik, annak ellenére, hogy a szövetségi törvény tiltja az értékpapírok nem bejegyzett kereskedését.

A SEC azt állítja, hogy Zhao ennek megkerülésére egy VPN-szolgáltatáson keresztül lehetővé tette a nagyobb vagyonnal rendelkező amerikai ügyfelei számára, hogy eltitkolják amerikai illetőségüket.

A vállalat közleményben reagált a SEC vádpontjaira, amelyben félrevezetőnek nevezte az eljárást és azzal érvelt, hogy a felügyelet a kriptopiac szerkezetének egyoldalú meghatározására törekszik.