Az FTX kriptotőzsde látványos és milliók számára kifejezetten fájdalmas összeomlása a kriptopiac egészére rányomta a bélyegét.

kriptopiac
Changpeng Zhao szerint 2023 a kriptopiac éve lesz

A Binance kereskedési platform vezérigazgatója évértékelő összegzésében úgy fogalmazott a Sam Bankman-Fried nevével fémjelzett FTX-botrány kapcsán, hogy ugyan jelenleg egy kifejezetten fájdalmas élményként tekint a világ a platform csődjére, ám ez hosszú távon még jót is tehet az alternatív devizák világának. 

Changpeng Zhao szerint a csődök és likviditási válságok nyomán egy tisztább és erősebb iparág bontakozhat ki a hamvakból.

A vezérigazgató hangsúlyozta, jelenleg 120 milliónál is több ügyfelük van, akikért 7500, több mint száz nemzetet képviselő munkatársuk dolgozik nap mint nap. Céljuk a felhasználók és intézmények bizalmának visszaállítása és további megerősítése, ezért pedig kormányokkal, piaci szereplőkkel és nemzeti, valamint nemzetek feletti bűnüldöző szervekkel is szorosan együttműködnek.

A cégnél dolgozó, biztonságért és a compliance területért felelős munkatársaik számát 500-ról 750-re növelték, akik 2022-ben 47 ezer rendőrségi megkeresésre reagáltak, és több mint 70 kiberbűnözés elleni workshopon vettek részt. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy 

2021-ben az összes kriptovalutákkal kapcsolatos tranzakció csupán 0,15 százaléka volt köthető valamilyen törvénytelen tevékenységhez.

Azt az infomációt sem tartja elhanyagolhatónak, hogy 2022-ben olyan ismert piaci szereplők is a blokklánc-technológián alapuló megoldásokat vezettek be, mint a Tesla, McDonald’s, a Sony, a Nike, a KPMG, a JPMorgan, a Cloudfare, a PayPal, az American Express, az Accenture, a Nasdaq, a Google Cloud vagy éppen a Mastercard. 

A kriptodevizák világával kapcsolatos oktatást is alapvető fontosságúnak tartja, ezért is hozták létre a Binance Akadémiát, amely már magyarul is elérhető. Az oldalt eddig világszerte 26 milliónál is többen látogatták meg. Zhao hozzátette: 

Függetlenül attól, hogy a piac egy hónapon vagy egy éven belül lendül fel újra, mi a nyerő oldalon leszünk, egy folyamatosan erősödő iparág meghatározó szereplőjeként.

Az FTX-botrányhoz hasonló jövőbeli gondokat megelőzendő a Binance kiemelt figyelmet fordít az átláthatóságra és a bizalomra, hat vállalást megfogalmazva a kérdéskörben. Ezek egyike, hogy nyilvánosan megosztják a hideg széfeik és a forró pénztárcák címeit, így azokat bárki bármikor ellenőrizheti, megbizonyosodva a cég számára rendelkezésre álló erőforrásokról. Erre azért van szükség, hogy az ügyfelek biztosra vehessék, egy esetleges probléma esetén is hozzá tudnak jutni pénzükhöz.