Illegális ügyfélgyűjtés és pénzmosás kapcsán indított előzetes nyomozást a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance ellen a párizsi ügyészség – közölte a hivatal pénteken. A Binance egy szóvivője szerint az illetékes hatóságok jártak a cég francia irodáiban a múlt héten és az oldal teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.

A kriptotőzsde és vezetője, Changpeng Zhao ellen 13 pontban indított eljárást a múlt héten az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC), többek között illegális értékpapírpiac üzemeltetése miatt, valamint azért mert a cég nem tett eleget azért, hogy amerikai felhasználók ne érhessék el a nemzetközi oldalát. 

:,Homepage,Of,Binance,Website
Fotó: Shutterstock

A Binance ugyanis hasonlóan a csődbe ment FTX-hez, egy nemzetközi, jelentős tőkeáttétet és különböző határidős és más opciós termékeket is nyújtó, az Egyesült Államokban tiltott tőzsdét és egy szabályozottabb és kisebb léptékű amerikai oldalt üzemeltetett. Azonban az amerikai felhasználókat a vádak szerint átirányították a nemzetközi oldalra. Hasonló vádakat fogalmazott meg korábban a Binance ellen az amerikai Határidős- és Árutőzsde-felügyelet is.

Zhao a francia vádemelés hírére a FUD betűszóval reagált, mely az angol félelem, bizonytalanság, kétség szavak kezdőbetűiből áll és a kriptoszektorban gyakran használatos minden negatív hír elhessegetésére – írja a Reuters. A cégvezető szerint 

a váratlan ellenőrzés a cég francia irodáiban sem számít hírnek, ugyanis az gyakori jelenség Franciaországban.

 

Tavaly májusban még arról számolt be a kriptotőzsde, hogy megkapta a franciaországi működéshez szükséges engedélyt, hozzátéve, hogy régiós központja is az országban lehet. Francia kriptobefektetők egy csoportja decemberben nyújtott be bűnügyi panaszt a Binance-szel szemben, mondván az félrevezette a nyilvánosságot és már az előtt hirdette szolgáltatásait, mielőtt arra engedélyt kapott volna.

Ugyancsak pénteken a Binance közölte, hogy elhagyja a holland piacot, mivel nem tudta teljesíteni a regisztrációhoz szükséges kötelezettségeit.