Elkészült a legfrissebb összesítés a világ dollármilliárdosairól. A New York-i Altrata vállalat éves kimutatása szerint 2022-ben csökkent a milliárdosok száma a világon, 2021-hez képest 3,5 százalékkal kevesebben lettek, és a legszűkebb elithez már „csak” 3194 ember tartozik. A kutatás szerint a legtöbben közülük az Egyesült Államokban élnek, itt 955 szupergazdag lakik, míg a dobogóra Kína (357 fő) és Németország (173 fő) került még fel. A legnagyobb esést a milliárdosok számában Kína könyvelhette el, ahol csaknem negyvenen kerültek ki az elitklubból egyetlen év alatt, de a megmaradt milliárdosok vagyona is nagyot zuhant, több mint 10 százalékkal.  

a legelitebb társaságból is kitűnik. Fotó: AFP

Ez egyébként világszerte igaz volt a szupergazdagokra, a leggazdagabb 3194 ember összesen mintegy 11,1 ezer milliárd dollárnyi vagyonon ül. Az utánuk következő „kasztba”, amelyet az Altrata a 30 millió és 1 milliárd dolláros közé lőtt be, 387 ezren tartoznak, míg a következő lépcső, az 5 millió és 30 millió dolláros vagyon közötti gazdagok pedig több mint 3,6 millióan vannak. Ez a nagyjából 4 millió ember összesen 81 ezermilliárd dollárral rendelkezik. Az igazi gazdaságot a Földön egyébként mindössze 15-en érezhetik, az ő vagyonuk fejenként meghaladja az 50 milliárd dolláros álomhatárt. Bár az Altrata neveket nem említ, nem nehéz kitalálni, hogy a több listán is éllovasnak számító Elon Musk és Jeff Bezos is köztük van.  

The Lord Of The Rings: The Rings Of Power premiere - London
Jeff Bezos a világ egyik leggazdagabb embere. Fotó: Yui Mok / Northfoto

 

New York, New York

Érdekes módon mégsem a Musk főhadiszállásának számító és a Szilícium-völgynek is otthont San Francisco a milliárdosok kedvenc lakóhelye, hiszen két város is megelőzte. A kaliforniai nagyvárosban 84 milliárdos lakik, ezzel éppencsak felkerült a dobogóra Moszkva (76 fő) és London (75 fő) elé, az első két helyen pedig New York (136 fő), illetve Hongkong (112 fő) áll.  

 

Milyen szankciók?  

A milliárdosok száma egyébként csak két országban nőtt, Szingapúrban és Oroszországban. Ez utóbbiban 4,7 százalékkal lett több szupergazdag, akiknek száma így 112-re emelkedett. Ez azért kölönösen érdekes, mert Oroszországot súlyos gazdasági szankciók sújtják, a nemzetközi szinte lehetetlenné vált, és a külföldi befektetéseket is erősen korlátozták a nyugati országok. Így is több új orosz dollármilliárdos lett az elmúlt egy évben.  

Van idő meggazdagodni

Az adatokból az is kiderült, hogy bár a szupergazdagok közül a legtöbben már igen fiatalon elindították saját vállalkozásaikat, első dollármilliárdjukra igencsak sokat kellett várniuk, de többségükben, 64 százalékban saját erőből gazdagodtak meg.  

Pénzért árulják tudásukat Magyarország legnépszerűbb milliárdosai – összegyűjtöttük az órabéreiket

Akad olyan gazdag üzletember, akivel már a jövő héten is találkozhatunk négyszemközt.

Negyven évnél fiatalabbak például igazából csak öröklés útján kerültek be a listába. Az ötven évnél fiatalabb szupergazdagok száma mindössze 9,5 százalék, a 70 évnél idősebbek pedig 42,2 százalékot tesznek ki. A medián életkor a szupergazdagok körében a 67,2 év. A közel négyezer milliárdosból egyébként mindösszesen csak 12,5 százalék nő.  

 

Vissza is adnak a vagyonukból

A szupergazdagok egyébként a felmérés szerint nemcsak vagyont gyűjteni, de adni is szeretnek. A legkedveltebb hobbinak a jótékonykodás, különböző alapítványok kezelése számít a körükben, ezt követik a sportok, a repülés, a művészet és az utazás, illetve a politika. Elsősorban az oktatásra fordítják a vagyonukat, de a szociális és egészségügyi fejlesztések, valamint a kultúra és a környezetvédelem is kiemelt területnek számít.