Megszünteti a kereszttulajdonlást dél-afrikai anyavállalatával, a Naspersszel a holland Prosus – jelentették be kedden, mindkét cég részvényesi körében eufóriát kiváltva.

Los,Angeles,,California,,Usa,-,25,January,2019:,Naspers,Website
Los Angeles, California, USA - 25 January 2019: Naspers website homepage. Naspers logo visible on display screen.
Fotó: Pavel Kapysh / Shutterstock

A magyar Extreme Digital-eMag csoportban is többségi részesedéssel rendelkező Naspers részvényei Johannesburgban több mint 9 százalékkal drágultak, míg a Prosus árfolyama az amszterdami tőzsdén 5,6 százalékkal emelkedett délutánig.

Azt mondták a részvényesek, hogy nem szeretik ezt a keresztholdingot, mert totális zűrzavarhoz vezet. Mi pedig meghallgattuk őket, és most megszabadulunk a sémától

– mondta Bob van Dijk, a Naspers vezérigazgatója a Reutersnek. A Prosus kedden számolt be egész éves eredményéről is, amely a kínai Tencent – amelyben a cég 26 százalékos részesedéssel rendelkezik – gyengébb eredménye miatt 18,6 milliárd dollárról 10 milliárdra esett vissza, bár ez láthatólag most nemigen izgatta a részvényeseket. 

A kereszttulajdonosi struktúra amúgy 2021-ben jött létre egy részvénycsereügylet révén, amelynek keretében a Prosus új részvényeket bocsátott ki a Naspers 45,4 százalékos részesedésének megvásárlásához. Az ügylet célja az volt, hogy mérsékelje a két vállalat értékeltsége és legnagyobb befektetésük, a jóval többre tartott kínai szoftver-, játék- és technológiai óriás Tencent értéke közötti különbséget. 

A tranzakció azonban csökkentette a Naspers súlyát a johannesburgi tőzsdén (JSE), ahol korábban a vezető indexben a kosár több mint 25 százalékát tette ki. A diszkontból viszont egy jottányit sem sikerült lefaragni, s ezért a két cég kénytelen volt tavaly részvény-visszavásárlási programot indítani, ami már nagyobb sikerrel járt. Van Dijk ki is emelte, hogy 

a keresztstruktúra megszüntetése egyúttal azt is jelenti, hogy a Naspers „sok-sok éven át” folytathatja még a részvény-visszavásárlásokat, hiszen mintegy tízmilliárd dollár készpénzzel rendelkezik.

„Megkönnyebbülést okozott, hogy a csoport egyszerűsíti korábbi bonyolult tulajdonosi struktúráját” – mondta Richard Cheesman, a Protea Capital Management vagyonkezelő cég vezető befektetési elemzője.

Sajnálatos, hogy ilyen hosszú és költséges volt az út

– tette hozzá.
A Prosus e-kereskedelmi cégeinek a bevétele a lezárt üzleti évben 10 százalékkal, 5,8 milliárd dollárra nőtt, miközben a kereskedelmi veszteség 617 millió dollárra duzzadt – közölte a vállalat.