Tülekednek a romániai kisbefektetők az ország áramellátásának egyharmadát megtermelő Hidroelectrica elsődleges nyilvános részvénykibocsátásán. A nyolcnapos IPO első öt napján az egyéni befektetők 48,4 millió részvényt jegyeztek 5,4 milliárd lej (1,1 milliárd euró) értékben, ami több mint négyszerese a részükre elkülönített pakettnek. Miközben a külföldi intézményi befektetők érdeklődése olyan nagyságrendű, hogy a beáramló deviza megtolta a lej árfolyamát – mondták a Bloomberg által idézett elemzők. A pakett 85 százalékát intézményi befektetőknek kínálják, akik az ajánlat végső árát is meghatározzák, és 15 százalékot különítettek el a lakossági befektetőknek.

Dam,In,Folgoso,De,La,Ribera
Fotó: Shutterstock

A múlt pénteken elstartolt részvényjegyzés során a kisbefektetők és az intézmények 1,9 milliárd dollár, azaz 8,7 milliárd lej értékű részvénycsomaghoz – a teljes állomány 17,3 százalékát kitevő több mint 78 millió részvényhez – juthatnak a cégben 19,9 százalékos részesedésű kisebbségi tulajdonos, azaz a Franklin Templeton által kezelt román kárpótlási alap, a Fondul Proprietatea pakettjéből.

A Ziarul Financiar szerint 

az intézményi befektetők is túljegyezték a részvényt, mégpedig a részvényenként 94–112 lej – vagyis 7000 és 8300 forint – közötti értékesítés sáv felső határán. 

Három jegyzési nap van hátra, de a kisebbségi részvényes  Fondul Proprietatea a július 4-i határidő előtt is lezárhatja a jegyzést, ám úgy is dönthet, hogy

 az IPO-t kiterjeszti a teljes 19,9 százalékos részesedésére.

Észszerű feltételezés, hogy az intézményi befektetőktől származó több mint 1 milliárd eurós beáramlás nagy része friss pénz lesz a román piacon

 – mondta Valentin Tataru, az ING Bank Románia vezető közgazdásza. Ez olyan hatást gyakorolhat a lej piacára, hogy

 elemzők szerint a jegybank intervenciója várható,

mivel valószínűleg mérsékleni próbálják a felértékelődést. A Román Nemzeti Bank (BNR) hagyományosan irányított lebegő rendszerben tartja az árfolyamot. Pénteken délelőtt 4,96 közelében mozgott a jegyzés, de a piac már a 4,92-os szint tesztelésére számít.