Több száz millió euró érkezik a napokban Romániába az ország áramellátásának nagyjából egyharmadát megtermelő Hidroelectrica nagyszabású elsődleges nyilvános részvénykibocsátására (IPO), ami a komplett román devizapiacot nyomás alá helyezheti annak ellenére, hogy a bukaresti központi bank szigorúan ellenőrzi a lej árfolyamának minden apró moccanását is.

Hidroelectrica
románia, vízerőmű
Felhúzták a zsilipet az euró előtt is Romániában. Fotó: Hidroelectrica

A múlt pénteken elstartolt részvényjegyzés során a kis- és intézményi befektetők összesen 1,9 milliárd dollár, azaz 8,7 milliárd lej értékű részvénycsomaghoz – a teljes állomány 17,3 százalékát kitevő több mint 78 millió – juthatnak a cégben mintegy 20 százalékos részesedéssel rendelkező kisebbségi tulajdonos, azaz a Franklin Templeton által kezelt román kárpótlási alap, a Fondul Proprietatea pakettjéből.

Az ország legértékesebb tőzsdei cégévé előlépő vízerőmű-vállalat 80 százalékos hányada továbbra is állami tulajdonban marad.

A részvényenként 94–112 lej – vagyis 7 és 8300 forint – közötti értékesítési sávban felkínált csomag iránti kereslettel ráadásul vélhetően semmi gond nem lesz, hiszen a Bloomberg szerint már a jegyzés megkezdése előtt meghaladta a kínálatot.

Joggal feltételezhető, hogy a piacra dobott részvények intézményi befektetőknek szánt 85 százalékos hányadának jegyzéséhez szükséges több mint 1 milliárd euró jelentős hányada frissen érkezik Romániába – mondta az amerikai hírügynökségnek Valentin Tataru, az ING Bank Romania elemzője.

Tekintettel a helyi devizapiac korlátozott méretére, a lej átmeneti felértékelődése is elképzelhető, ami próbára teheti a központi bank igencsak korlátozott toleranciáját. A jelenlegi 4,96 euró/lej keresztárfolyamhoz képest a lej iránti növekvő kereslet akár a 4,92-es szintet is tesztelheti

– tette hozzá. Tataru azonban év végére már 5,02-re várja a közösségi deviza kurzusát a lejjel szemben.

Az euró-lej árfolyam 2023-tól
 

Még derűlátóbban nyilatkozott Claudiu Cercel, a francia Societe Generale csoporthoz tartozó román BRD bank vezérigazgató-helyettese.

A régióban a lejnek van a legstabilabb árfolyama, eltekintve néhány rövid hullámzó időszaktól. Szerintem a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése is hasonló hatást válthat ki, mivel növeli a devizabeáramlást, de ez persze csak feltételezés, úgy gondolom, alapvetően stabil marad a lej, az euró kurzusa idén mindenképpen 5-ös szint alatt marad” – mondta.