A UBS csoport megegyezett a svájci kormánnyal a Credit Suisse (CS) bankóriás megmentéséből származó veszteségek fedezéséről, a 9 milliárd frankos garancia pedig egy újabb akadályt hárított el a történelmi jelentőségű ügylet lezárása elől – írta a Reuters.

Fotó: AFP

A bank és a kormány közötti megállapodást ma írták alá, és a CS eszközeinek egy meghatározott portfóliójára terjed ki, nagyjából az egyesült pénzintézet összvagyonának 3 százalékára, amely a UBS számára a legtöbb fejfájást okozta az átvétellel kapcsolatban.

A kormány garanciát nyújtott a UBS-nek a Credit Suisse eszközeinek felszámolása során felmerülő veszteségeire. Ez akkor lép életbe, ha a deficit meghaladja az 5 milliárd svájci frankot, és összesen 9 milliárdra korlátozódik

– olvasható a svájci kormány közleményében.

A  CS-t végül a csődtől megmentő, kormányzati indíttatásra végrehajtott fúzióról szóló tárgyalások korai szakaszában a UBS kikötötte, hogy védelmet kér a nehezen kiszámítható veszteségekkel szemben, amelyek a leépítések és a CS egyes eszközeinek értékesítése során léphetnek fel.

A fedezendő portfólió elsősorban hiteleket, származékos ügyleteket és örökölt eszközöket, valamint a CS nem strukturált termékeit tartalmazza. A veszteségek kiszámításakor nettó megközelítést fognak alkalmazni, és a portfólió változásából származó nyereséget is figyelembe veszik.

Hatalmas kártérítéseket kell fizetnie a Credit Suisse új tulajdonosának

Európa egykor patinás bankja márciusban ment csődbe, és a riválisa vásárolja fel. Megszűnésében számtalan botránynak volt szerepe, ezúttal a Patrice Lescaudron-ügy miatt kell kártalanítani egy grúz üzletember-politikust. Lescaudron évekig lopta a befektetők pénzét, a Credit Suisse pedig nem foglalkozott a problémával.

A kormány szerint a bankkal közös érdekük, hogy minimalizálják a lehetséges veszteségeket, s a kompenzációs keretből minél kevesebb pénzt hívjanak le erre a célra. A berni kormánynak lesz némi beleszólása az eszközök sorsába, a UBS pedig helyet kap egy újonnan létrehozott közös bizottságban is, amely a portfólió felszámolását hivatott ellenőrizni.

Sergio Ermotti, a UBS vezérigazgatója szerint a megállapodásnak hála a CS-ügy lezárására már jövő hét hétfőn is sor kerülhet, s ezzel egy pénzügyi gigász jön létre.

A UBS több mint kétéves türelmi időt kap, annak lejártával a bank számára magasabb tőkekövetelményeket írnak elő. Az egyesített bank nagyobb mérete miatt szükséges tőkeemelést 2026 elejétől lépcsőzetesen hajtják végre, a UBS által kidolgozandó integrációs terv alapján.