A  Credit Suisse-nek (CS) 926 millió dollárt kell fizetnie Bidzina Ivanishvili volt grúz miniszterelnöknek, mivel a pénzintézetnek jelentős szerepe volt abban, hogy elvesztette vagyona egy részét. A szingapúri nemzetközi kereskedelmi bíróság ítélete szerint a CS elmulasztotta megvédeni az üzletember pénzét. Kitől? Saját alkalmazottjától.

Fotó: AFP

Patrice Lescaudron, a Credit Suisse volt privátbankára ugyanis becsapta a pénzintézet néhány ügyfelét: köztük volt a Grúzia leggazdagabb emberének számító Ivanishvili és Vitalij Malkin orosz oligarcha is – írja a Financial Times. A francia Patrice Lescaudront 2008-ban kezdett a banknál dolgozni, bár tapasztalta nem volt, a munkatársai jó modorúnak tartották. Viszont éveken át titokban megcsapolta a gazdag kliensek számláit, hogy ebből fedezze a más ügyfeleknek kötött pozíciókon elszenvedett veszteséget, 

valamint ebből finanszírozta fényűző életmódját, a luxusházakat, sportkocsikat, Rolex órákat. 

Módszere nem volt túl bonyolult, de annál hatásosabb: ollóval kivágta a gazdag ügyfél egyik megbízásából az aláírást, és ráragasztotta egy kereskedési megbízásra, majd fénymásolta az egészet. A Finma, a svájci bankfelügyelet 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban is felhívta a CS figyelmét a problémára, azonban a bank nem foglalkozott az üggyel. A botrány 2015-ben robbant ki, Lescaudront 2018-ban ítélték el. A férfit 2019-ben szabadlábra helyezték, majd 2020-ban öngyilkos lett. 

A grúz milliárdos tavaly már nyert egy pert a svájci bank ellen a Bermudákon, ahol 607,5 millió dollárt ítéltek meg neki. A szingapúri ügyben a CS arra hivatkozva fog fellebbezni, hogy a kártérítés nem csupán csalás, hanem rossz befektetési döntések miatt elvesztett pénzre is vonatkozott. 

A felvásárlás már a jövő héten lezárulhat, miután a UBS csütörtökön megkapta az EU trösztellenes szabályozó hatóságainak jóváhagyását az ügyletre. Az Ivanishvilivel folytatott hosszú ideje tartó jogi csatározás mellett a Credit Suisse számtalan pert elveszíthet.

A UBS emiatt 4 milliárd dollárt különített el arra, hogy rendezze a CS ügyeit. A 166 éve alapított Credit Suisse egykor Európa legerősebb bankjai közé tartozott, a svájci bankrendszer reklámarca volt, és a Wall Street titánjaival kelt versenyre. Hosszú története során a pénzintézet finanszírozta többek között a svájci vasút építését, de aktív szerepe volt a Szilícium-völgy fellendítésében is. Azonban az elmúlt években számtalan botrány tépázta meg a hírnevét, tavaly nyáron egy bolgár pénzmosási ügy miatt ítélték el.

Percunami indul a Credit Suisse felvásárlása miatt – színre léptek a katariak is

A katari befektetők több száz millió dollárt buktak azon, ahogy a UBS állami ukázra felvásárolta kisebb riválisát, és emiatt jogi lépéseket fontolgatnak. A tét nagy: az arab országoknak szükségük lenne a titoktartó, diszkrét svájci bankokra, azoknak pedig az arab vagyonalapok petrodollárjaira.