Oroszország második legnagyobb pénzintézete, a VTB 146,7 milliárd rubel (1,8 milliárd dollár) nettó nyereséget jelentett az első negyedévben. A bank teljes hitelállománya az első három hónapban éves szinten 3,3 százalékkal, 17,9 milliárd rubelre nőtt, míg a nem teljesítő hitelek 4,4 százalékra emelkedett az időszakban. A nettó kamatmarzs (NIM) 3,1 százalékra növekedett, a saját tőke megtérülése pedig 35,3 százalék volt.

People walk inside a branch of Russian VTB bank in Moscow on April 5, 2023. - Russia's second-largest bank, VTB, reported a huge loss amounting to $7.7 billion in 2022 after it was hit hard by Western sanctions over Moscow's offensive in Ukraine. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

A többségében az állam kezében lévő pénzintézet a tavalyi 7,7 milliárd dolláros veszteség után idén nyereségre számít. Dmitrij Pjanov pénzügyi igazgató közölte: az első negyedévben egy második részvénykibocsátás erősítette a VTB tőkebázisát, az eredményeket a kockázati költségek normalizálódása és a stabil banki bevételek pörgették. Pjanov szerint a szankciókkal sújtott banknak nem kell hozzájárulnia ahhoz a mintegy 300 milliárd rubel (3,98 milliárd dollár) összegű egyszeri adóhoz, amelyet a kormány a nagyvállalatokra tervez kivetni – írja a Reuters.

A VTB azért ússza meg a fizetést, mert tavaly veszteségesen működött. Anatolij Pecsatnyikov, a cég igazgatótanácsának elnökhelyettese pedig arról beszélt, hogy áprilisban a VTB lakossági hitelei meghaladják a 200 milliárd rubelt, ami jelentős ugrás 2022-hez képest, amikor a magánszemélyek hitelezési tevékenysége gyakorlatilag leállt. Szerinte a stabil gazdaság az aktívabb lakossági hitelezés növekedését fogja segíteni az eurázsiai országban. A VTB tegnap jelentette be, hogy mobilfizetési és mobiltárca-szolgáltatást indít az orosz Facebook, a VKontakte okostelefonos alkalmazáson. 

Az ügyfelek különböző pénzügyi tranzakciókat indíthatnak, például átutalásokat, számlafizetéseket és mobiltelefonos feltöltéseket. A vállalat vezérigazgatója, Andrej Kosztyin a Rosszija 24 hírtelevíziónak adott interjújában a héten pedig arról beszélt, hogy Moszkvának át kellene vennie a külföldi cégeket, és zárolnia kell oroszországi vagyonukat, valamint több szektorban is privatizációt sürgetett. Szerinte Rosztelecom távközlési szolgáltató, a Rosztec védelmi konglomerátum és a Roszatom leányvállalatai privatizálhatók, amelyeket továbbra is állam ellenőrizne.

Visszazökkent a kerékvágásba a legnagyobb orosz kereskedelmi bank

Költségei mérsékelt növekedésének és jó minőségű hitelállományának köszönhetően közel egytizedével, 9,8 százalékkal, 110,1 milliárd rubelre (1,51 milliárd dollár) nőtt éves bázison a legnagyobb orosz kereskedelmi bank, a Sberbank nettó nyeresége januárban