Jól mutató számokat hozott a Duna House első negyedéves jelentése, de a felszín alatt azért már meglátszik a lassuló negatív hatása – áll a Concorde Értékpapír Zrt. elemzésében. 

Duna House ingatlan iroda. foto: Vémi Zoltán 2018.03.22.
Fotó: Vémi Zoltán / VG

A vállalat elemzői rámutattak: a Duna House (DH) első negyedéves profitja éves szinten 36 százalékos pluszt hozott az előző év azonos időszakához képest, az alaptevékenységből befolyó összeg (a Forest Hill projekt extra nyereségét nem számítva) ugyanakkor 40 százalékkal csökkent. A Concorde szakértői szerint a hazai kamatkörnyezet a DH teljesítményének mindkét oldalán jelen volt:

a cég 334 millió forint kamatbevételt tett zsebre az első negyedév során, 

ugyanakkor a magas kamatok miatt zuhant be az alaptevékenységből származó bevétel – a DH jelenleg nagyjából tíz milliárd forintnyi készpénzzel rendelkezik. 

Hatalmas ralin van túl a Duna House.

A Concorde szakértői szerint a DH hatalmas részvényralija mögött elsősorban a kiváló osztalékpolitika (107,3 forint részvényeként) és a tetemes készpénztartalék nyújtotta biztonság található. 

Duna House: megvolt a mélypont a piacon

Csoportszinten 143 százalékos árbevétel-növekedést könyvelt el a Duna House, ezzel 9,4 milliárd forintos árbevételük keletkezett. EBITDA soron is növekedés látható, a 47 százalékos plusz 832 millió forintos eredményhez volt elég.

Az elemzők felhívják a figyelmet: a DH vezetősége pozitívan tekint az idei esztendőre, főként a piaci környezet várható enyhülése miatt, de ennek a fordulatnak meg is kellene hamarosan látszania a pénzügyi mutatókon ahhoz, hogy hosszú távon is fenntarthatóvá tegye a cég papírjainak szárnyalását.