Rekordot dönt-e az idén a BUX index – tettük fel a kérdést a hazai befektetési világ szakértőinek, akik válaszaikban általános optimizmusról adtak számot. Arra azonban szinte kivétel nélkül felhívták a figyelmet: a hazai piac bőven tartogat kockázatokat, amelyekkel a befektetőknek érdemes tisztában lenniük.

20201008 Budapest BÉT Budapesti Értéktőzsde Zrt. IllusztrációFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20201008 Budapest 
BÉT 
Budapesti Értéktőzsde Zrt. Illusztráció
Fotó: Kallus György 
 LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Zakár Tivadar, a BÉT kijelölt tanácsadójaként működő Univerz Invest Zrt. cégvezetője szerint a BUX index az idén alapvetően felfelé mozog a továbbiakban is, és a korábbi 56 233 pontos rekord elérését sem tartja elképzelhetetlennek. 

A szakértő rámutatott: a BUX tagjainak értékeltsége kifejezetten alacsony, a hazai parkett legnagyobbjainak részvényei 8,36-os P/E mellett forognak, míg az S&P 500 vállalatait 18,8, a DAX papírjait pedig 15,4-es mutató mellett adják a befektetők.

Az alulárazottság részben az országkockázathoz kapcsolódik, részben a gazdasági környezettel magyarázható, azonban olyan mértékben túladott állapotban van a hazai piac, hogy regionális szinten is kifejezetten olcsónak tekinthető

– állítja Zakár Tivadar. 

A kilátások azonban nem felhőtlenek: az letörése és a kamatszintek normalizálódása elengedhetetlen lehet a további szárnyaláshoz, de az uniós források megérkezésének is nagy szerepe lehet a parkett jövőjében.

A Bux index alakulása 2023-tól
Hatalmasat erősödött az idén a hazai parkett részvényindexe.

Kocsi János, az Amundi Alapkezelő Zrt. részvényportfólió-menedzsere elsősorban a BUX idei, euróra átszámított 23,8 százalékos ralijára hívta fel a figyelmet. Mint kiemelte: a BUX ezzel a kelet-közép-európai régió legmagasabb, euróban kifejezett hozamát érte el.

A szárnyalás mögött a szakértő szerint a hazai vállalatok vártnál jobb gyorsjelentései és az extraprofitadók kivezetésének belengetése, a kiemelkedő nemzetközi kockázatvállalási kedv és a csökkenő gázár okozta gazdasági kockázatok kiárazódása állhatott.

Az index jövőjével kapcsolatosan kiemelte: a BUX előretekintő P/E alapon 44 százalékos diszkontot képvisel saját történelmi átlagához viszonyítva, sőt, a főbb régiós részvényeket tömörítő CETOP index átlagos árazásához képest is fennáll egy jelentős, 14 százalékos különbözet a BUX javára.

A fentiek eredőjeként az 56 233 pontos értéket a BUX index az idén a fenti kedvező esetek fennállása esetén elérheti, elsősorban a továbbra is nyomott árazás miatt. De a szabályozói kockázatok Magyarországon a részvénypiac szempontjából rendkívül jelentősek

– fejtette ki a szakértő. 

Kocsi János ugyanakkor rámutatott: a kedvezőnek bélyegzett tényezők együttállása az év további részében közel sem borítékolható, így a jelenlegi relatív diszkont akár indokoltnak is tekinthető.

VG poll: milyen kockázatok várnak most a hazai befektetőkre?

A Világgazdaság felmérése szerint bőven maradt annyi kockázat a befektetések világában, ami miatt jobb óvatosnak lenni. A lista élén a magyar büdzsé sérülékenysége, a recessziós félelmek és a túl szigorú monetáris politika szerepelnek.

Debreczeni Csaba, az MBH bank szenior tőkepiaci elemzője szerint míg a BUX és az európai indexek az év elején felülteljesítették az amerikai piacokat, az elmúlt napokban mintha visszájára fordultak volna az erőviszonyok. A szakértő szerint a következő heteket a gyorsjelentések határozhatják meg, ezek alakíthatják elsődlegesen a tőzsdék képét,

ezért az indexek tekintetében rövid távon az oldalazás tűnik a legvalószínűbbnek.

Hozzátette: egy jól sikerült gyorsjelentési szezon és a gazdaság fellendülése az év vége felé kartávolságba hozhatja a történelmi csúcsot.