Nagy többséggel fogadta el szerdán éjszaka az amerikai képviselőház az adósságplafon felfüggesztését: kétpárti támogatással, 314 igen, 117 nem szavazattal. A szenátus jóváhagyására csütörtökön vagy pénteken kerülhet sor, de az sem kizárt, hogy ez a hétvégére tolódik. A szerdai tengerentúl tőzsdenap még a kínai gazdaság lassulásáról szólt.  A vezető tőzsdeindexek mínuszba csúsztak. Csütörtök hajnalban Ázsiában vegyes mozgásokat láthattunk, de a fontosabb indexek, így a hongkongi Hang Seng és a kínai Shanghai Composite és a japán Nikkei is emelkedtek. 

McCARTHY, Kevin
Kevin McCarthy, a republikánusok tárgyalódelegációjának vezetője újságíróknak válaszol.
Fotó: MTI / EPA / Jim Lo Scalzo

Európában csütörtök délelőtt már kifejezetten optimisták voltak a részvénypiacok. A német DAX index délig bő 1 százalékot emelkedett, a francia CAC közel 1 százalékot, míg a londoni tőzsdeindex közel fél százalékkal kapaszkodott feljebb. A pesti a szerdai záráskor végrehajtott, drámai mértékű forgalmat generáló MSCI átsúlyozás után, alulteljesítő volt, délig 0,23 százalékos mínuszba csúszott a BUX. A régiós versenytársat, a varsói indexet kevésbé viselte meg a feltörekvő piaci kosárigazítás, a WIG fél százalékos pluszba lendült csütörtök délelőtt. A tengerentúlon

az amerikai határidős indexek enyhén optimista piacnyitást ígérnek.

A széles piacot leképező S&P 500 határidős jegyzése 0,24 százalékos pluszba kapaszkodott, a technológiai fókuszú Nasdaq Composite 0,04 százalékot mutatott, míg a klasszikus Dow Jones ipari átlag 0,13 százalékot.   

A Wall Street visszafogott piaci reakciója azzal magyarázható, hogy kevés befektető tekintette az adósságplafon kapcsán kialakult politikai patthelyzetet kulcsfontosságú kockázatnak a részvénypiacok szemszögéből. Ott sokkal inkább a kamatkilátásokra és az európai, kínai makroadatokra koncentrálnak. Az amerikai jegybank szerepét betöltő 

Fed még mindig bizonytalanságban tartja a piacot. 

A Fed nyíltpiaci bizottságában az idei évben újoncként szavazó jegybankár, Philip Jefferson arra hívta fel a figyelmet, hogy a júniusban várható kamattartás nem jelenti a ciklus végét, csupán értékelni szeretnék az eddigi kamatemelések reálgazdasági hatásait. Az elmúlt hetekben a Fed részéről több nyilatkozat is ezt az álláspontot erősítette, de néhány döntéshozó, például Loretta Mester hajlik a júniusi kamatemelésre.