Elrontották a tengerentúli befektetői hangulatot a kínai gazdaság lassulására utaló pekingi makroadatok. A vezető amerikai tőzsdeindexek pirosba borultak szerdán. A széles piacot leképező S&P 500 index 0,6 százalékot esett. A klasszikus Dow Jones ipari átlag 100 pontot esett, s 0,4 százalékkal került lejjebb. Míg a technológiai fókuszú Nasdaq Composite index 0,63 százalékot csúszott. 

New York Stock Exchange As Wall Street Seen Trapped In Crushing Bear Market
The New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., on Monday, June 28, 2022. Money managers betting on a sustained global rebound will be left sorely disappointed in the second half of this crushing year as a protracted bear market looms, even if inflation cools. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó:  John Nacion / AFP

Egyre élesebb 

szakadék húzódik a vevők és az eladók között az amerikai tőzsdéken.

 Fedezeti alapok az S&P 500 esésére fogadtak, s 2007 óta nem volt ennyire magas a nyitott medve pozíciók aránya a határidős piacon. Ám annál optimistábbak a technológiai részvényekkel kapcsolatban. A Nasdaq 100 emelkedésére kötött fogadások a tavaly évvégi magas szintek közelébe emelkedtek. 

Ezzel párhuzamosan elképesztő koncentráció tapasztalható a részvénypiacokon. A befektetők, akik a technológiai szektor emelkedésére fogadnak, a márciusi amerikai bankpánik után, amikor regionális pénzintézetek kerültek csődbe, csak a nagy cégekben bíznak.  

Az olajpiacot az tartja lázban,

 hogy a csütörtöki szállításoktól kezdve, az északi-tengeri olaj benchmark, a Brent számításakor már egy texasi olajtípust is figyelembe vesznek. 

A 10 éves amerikai referencia államkötvény hozama második napja csökken. Szerdán 3,636 százalékra süllyedt a keddi 3,697 százalékról.

Szerdán közel 

6 százalékot esett az Nvidia csipgyártó

, mely az elmúlt 5 kereskedési napon 25 százalékot ralizott.