Szinte még meg sem száradt a tinta az Alibaba új vezérigazgatója, Eddie Wu júniusi kinevezésén, aki egyébként csupán szeptembertől veszi át az irányítást, máris új bombahírrel rukkolt ki a kínai cégbirodalom.

Shenzhen,,Guangdong,,China,-,March,5,2022:,The,Alibaba,Company
Fotó: Shutterstock

Piaci pletykák szerint ugyanis az online a felhőalapú szolgáltatások, majd a logisztikai szegmens után a közeljövőben a videostreaming veheti át a stafétát a konszern növekedésének felpörgetésében.

Konkrétan arról van szó, hogy a korábban már összeolvasztott Youku és Tudou streamingplatformot beolvasztanák a csoport filmes cégébe, az Alibaba Picturesbe, amivel megerősítenék a hongkongi tőzsdén jegyzett vállalatot

– értesült a Bloomberg.

A fúzióval kapcsolatos egyeztetések mindazonáltal állítólag még korai szakaszukban vannak, az Alibaba menedzsmentje más lehetőségeket is megvizsgálhat. Szóba jöhet például egy különálló tőzsdei bevezetés is.

Az Alibaba és az Alibaba Pictures egyelőre nem kommentálta a híreket. Az Alibaba Pictures részvényei tavaly 45 százalékkal estek, így a vállalat értéke mintegy 1,4 milliárd eurónak megfelelő összegre csökkent.

Feladták tehát a leckét a Daniel Zhanget nyolc év után váltó Eddie Wunak, ám ő sem kezdő, hiszen Jack Ma munka- és befektetőtársa a kezdetektől, eddig az Alibaba alapüzletágát, a Taobao és a Tmall online platformot vezette.

Folytatnia kell a hamarosan holdinggá alakuló Alibabáról leválasztott hat kulcsüzletág önálló céggé alakítását is, melyek külön-külön lépnek tőzsdére, hatalmas tőkebevonási lehetőséget biztosítva az újonnan létrejövő vállalatok számára.

 

A New York-i tőzsdén a kereskedéstől hétfőn 84,1 dolláron búcsúzó Alibaba-részvényeket a Refinitiv elemzői konszenzusa 140 dolláros medián célár mellett vételre ajánlja. A célár mintegy 65 százalékos felértékelődési potenciált tartalmaz.

A papírt követő 49 elemzőből amúgy 15 erős vételre, 28 vételre, 6 pedig tartásra tett javaslatot.

A mind újabb fordulatokat hozó amerikai–kínai gazdasági háború azonban jól láthatóan elbizonytalanítja a befektetőket, a kínai szolgáltatási szektor lassuló növekedéséről megjelent ma reggeli hír pedig még fokozhatja is a szkepszist.