Az ázsiai finomítók rekordmennyiségű amerikai kőolajat rendeltek augusztusi szállításra: a jövő hónapban napi 1,5-1,9 millió hordó, jórészt WTI kőolaj érkezhet Ázsiába. Az ottani finomítók a versenyképes árak és a bőséges készletek miatt részesítik előnyben az amerikai olajat a közel-keletivel szemben. A hátteret pedig a masszív kínai kereslet adja.

America is finally cleaning up its ancient, leaking oil wells
Fotó: AFP

Agresszíven tolják az amerikai kőolajat Ázsiába

– idéz a Reuters egy szingapúri kereskedőt. 

A texasi olaj Ázsiába áramlását elősegíti a WTI diszkontja a hasonló minőségű dubaji kőolajhoz képest.

Az átlagos határidős diszkont július 20-án hordónként 5,40 dollár volt, valamivel alacsonyabb, mint a júniusi 6,08 dollár, de jóval nagyobb, mint a májusi 3,93 dollár.

A Simpson Spence Young Refinitiv Eikon adatai szerint, 

a hatalmas nyersolajszállító hajók (VLCC) bérleti díja kéthavi mélypontra süllyedt

az Egyesült Államokból Kínába tartó útra, s csupán 7,4 millió dollár volt a múlt héten, ami 2,8 millió dollárral alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. 

A WTI árfolyama 1 hó
 

A költségkülönbség 

a határidős jegyzésben is megmutatkozik. 

Októberi szállításra a WTI Midland hordónként 3 dollárral olcsóbb a dubaji Murbannál, melynek nagyobb a kéntartalma. Miközben az édes vagy alacsony kéntartalmú olaj jellemzően drágább, mint a savanyú nyersolaj.

Az is az amerikai olaj mellett szól, hogy Szaúd-Arábia az olajár emelésén fáradozik, a Saudi Aramco állami óriáscég két egymást követő hónapban emelte a hivatalos eladási árait, ezért a kínai finomítók más piacok felé fordulnak.

Kína az elmúlt hónapokban kevesebb szállítást rendelt Szaúd-Arábiából, s inkább más piacokon foglal nyersolajat, hogy pótolja a kiesést

– mondta a Reutersnek egy másik szingapúri kereskedő.

Kína, a világ legnagyobb nyersolajimportőre a kedvező árak és az erős finomítási kereslet miatt – a rekordméretű orosz és szaúdi olajvásárlás mellett –

idén számottevően növelte amerikai nyersolajbeszerzéseit.

Az ázsiai ország amerikai nyersolajimportja júniusban elérte a 3,05 millió tonnát, azaz a napi 742 824 hordót, ami a legmagasabb szint 2020 decembere óta a vámadatok szerint.

Előrejelzésünk szerint az Egyesült Államok Ázsiába irányuló exportja negyedévről negyedévre nőni fog az idei évben

– mondták az Energy Aspects tanácsadó cég elemzői, hozzátéve, bár Japán a nyersolaj 95 százalékát a Közel-Keleten szerzi be, idén még a szigetország is növelte amerikai olajvásárlásait.