Pénz- és tőkepiac

Háromhavi mélypontra zuhant a forint – Brüsszel és New York felé tekintve

Utoljára tavasszal volt ilyen gyenge a magyar pénz.

Nem változott a trend, a hangulat délutánra sem javult meg a devizapiacon.

 Folytatódik a forint gyengülése, 14 óra előtt 378,19 filléren áll az euró, de a devizapár a 379 forint fölötti szintet is tesztelte ma.

 Utoljára áprilisban járt ilyen magasan az euróárfolyam. Hajnalban alig 375 forint felett járt a kurzus.

A dollárhoz képest is gyengül a magyar deviza, a reggeli 344,50-es szint után 347 forint felett kell fizetni a zöldhasú egységéért.

Stack,Of,Hungarian,Money,(forints),20000,Forint,Banknotes,Forint,Coins
Fotó: Shutterstock

 

A kedvezőtlen hangulatot az okozhatja, hogy kiszivárgott az Európai Bizottság éves, jogállamiságról szóló jelentése, amiben Magyarország számára továbbra is kedvezőtlen megállapítások szerepelnek.
Emellett pénteken dönt az ország adósbesorolásáról az S&P hitelminősítő. Ha a szervezet meglepetésre ismét ront a magyar adósosztályzaton, akkor hazánk ismét a bóvli kategóriába kerül be, ami tőkekivonást vonhat maga után a piacokon.

Felkorbácsolhatja a magyar piacokat, ha megint meglep a Standard and Poor’s

Az idén másodjára mond ítéletet hazánkról a Standard and Poor’s New York-i székhelyű nemzetközi hitelminősítő vállalat, amely januárban a legnagyobb meglepetésre leminősítette Magyarországot. Ha most is így döntenek a tengerentúlon, azzal hazánk 7 év után ismét bóvli, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülne valamelyik hitelminősítőnél.

Közben a tőzsdén „nyárias” a kereskedés, alig több mint 2 milliárd forint értékben forogtak a részvények. Az OTP 1,58 százalékos eséssel, 11 800 forinton áll, a Mol 0,53 százalékos erősödéssel 3020 forintot ér, a Richter 0,12 százalékos visszaeséssel 8300 forinton cserél gazdát. Egy Telekom-papírért 406 forintot kell fizetni, ami 0,25 százalékos csökkenés. 

 

forint bux OTP
Kapcsolódó cikkek