Pénteken az idén másodjára vizsgálja Magyarország államadósság-besorolását a Standard & Poor’s. A nemzetközi hitelminősítő januárban az elemzőket is meglepve a korábbi BBB-ről BBB mínusz kategóriába rontotta hazánk szuverén adós osztályzatát, ami egy fokozattal van a befektetésre nem ajánlott BB plusz, azaz a bóvlibesorolás fölött.

S&p,Abbreviation,Of,Standard,And,Poor’s,,Financial,Intelligence,Provider,For
Fotó: Shutterstock

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a hitelminősítőnek a januári leminősítéskor kiadott értékelésében az inflációs kockázatok, a bizonytalan gazdasági kilátások, az emelkedő kamatkiadások és a magas adósságállomány mellett az uniós források körüli bizonytalanságok játszottak szerepet. Az azóta eltelt időszakban jelentős javulás volt több területen is: csökkent a földgáz világpiaci ára, amely Magyarország folyó fizetési mérlegére jótékony hatást gyakorolt, az – ha lassan is, de – mérséklődik, a jegybank eközben megkezdte a kamatvágásokat, amivel párhuzamosan az állampapírpiaci hozamok is csökkenésnek indultak, hosszabb távon mérsékelve a kamatkiadásokat. Egyedül az uniós források terén nem volt érdemi előrelépés.

Összességében a jelenlegi folyamatok és kilátások nem indokolják a hitelminősítői változtatást

– mondta a szakember.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője sem számít változtatásra. A S&P legutóbbi kritikája kapcsán azt emelte ki, hogy meglehetősen konzervatívan vették figyelembe a magyar folyamatokat. Bár az EU-s pénzek kapcsán azóta nem volt érdemi fejlemény, az infláció és a külső egyensúly terén megindult a helyreállás, tehát

strukturális indikátorok inkább javulást mutatnak, de ezek nem elegendők ahhoz, hogy bármiféle kedvező változást lássunk, arra viszont jók, hogy egy leminősítést megakadályozzanak.

Az idén a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s is tart egy-egy felülvizsgálatot. Varga szerint a Fitch Ratings esetén elképzelhető egy leminősítés, ha az év végéig romlik a makrogazdasági kép, de ott jelenleg eggyel magasabb, BBB besorolás van érvényben negatív kilátással, tehát egy leminősítés esetén is a befektetésre ajánlott kategóriában maradnánk. 

Arra a kérdésre, hogy mikor jöhet az első felminősítés, az Equilor elemzője azt mondta, erre csak a növekedési kilátások jelentős, az egyensúlyi helyzet további javulása, illetve az infláció a jegybanki célhoz való közelítése esetén számíthatunk, szerinte ez a kérdés egyelőre nem aktuális. Virovácz Péter pedig úgy foglalta össze, hogy egy felminősítéshez bizonyítékokra van szükség, hogy az infláció fenntartható pályán van, vagy hogy a folyó fizetési mérleg többletes. Emellett jó lenne azt is látni, hogy rendben van a költségvetés, és a kormányzat nem kezd el kapkodni és növekedést ösztönözni. Az ING Bank elemzője az idén már nem számít felminősítésre, 2024-ben már nagyobb eséllyel, első lépésben egy-egy kilátásjavítással.

Abszolút meglepetés volt az S&P januári döntése

A Standard & Poor’s már tavaly augusztusban lerontotta a stabil kilátást negatívra, amit akkor a kormányzati és jegybanki megszorításokkal, az uniós megállapodás hiányával, a kiugróan magas inflációval, valamint az orosz energiának való magas kitettséggel indokolt. A cég magyarországi képviselője októberben úgy nyilatkozott, hogy az érvényben lévő BBB osztályzatba belefér még egy kisebb uniós forrásvesztés is. Ehhez képest meglepetés volt a leminősítés, amelyet elsősorban az energiaszállítási bizonytalanságokkal és az uniós források folyósításának késedelmével magyaráztak. Öröm az ürömben, hogy azóta sem a Fitch, sem a Moody’s nem követte az S&P lépését, ezzel tehát mindhárom cégnél a befektetésre ajánlott kategóriában maradtunk.