Pénz- és tőkepiac

Rossz napja van a forintnak a brüsszeli kiszivárgás után, S&P előtt

A magyar fizetőeszköz gyengül, a tőzsdén alig van kötés.

Délelőtt szinte töretlenül veszít értékéből a forint. A reggel jellemző 375 körüli euróárfolyam után, délelőtt fél 11 előtt már csaknem 378 forintot kellett fizetni a közös pénzért, egészen pontosan 377,59 filléren állt a jegyzés. A dollárért 347,72 fillért kell adni. 

Hungarian,20000,Forint,Banknotes,Ferenc,Deak.,Background.,Europe,Hungary.
Fotó: Shutterstock

Ma nem is lehet trendfordulóra számítani, ugyanis szerdán hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság éves, jogállamisági jelentését. 

A Politico szerint ez változatlanul kedvezőtlen információkat tartalmazhat Magyarországról. A brüsszeli weboldal számára kiszivárogtatott dokumentumban az áll, hogy ugyan javult az igazságszolgáltatás helyzete, de a korrupció, és a média befolyásolása változatlanul jellemző. A bizottság azt írja, hogy a magyar kormány továbbra is él a szükséghelyzeti jogosítványokkal, ami a vállalkozások tevékenységére is hat.

Közben igen kicsi a forgalom a tőzsdén, délelőtt mindössze 575 millió forint értékben cseréltek gazdát a részvények. A BUX 0,15 százalékos emelkedéssel, 50 280 ponton áll, 0,8 százalékot erősödött a Mol, 3028 forintot ér, 0,66 százalékos pluszban forog a Richter, 8365 forintot kell fizetni érte. Az OTP 0,46 százalékos mínuszban van, 11 935 forinton cserél gazdát. A Telekom 0,25 százalékos árcsökkenéssel, 406 forintot ér. 

Felkorbácsolhatja a magyar piacokat, ha megint meglep a Standard and Poor’s

Az idén másodjára mond ítéletet hazánkról a Standard and Poor’s New York-i székhelyű nemzetközi hitelminősítő vállalat, amely januárban a legnagyobb meglepetésre leminősítette Magyarországot. Ha most is így döntenek a tengerentúlon, azzal hazánk 7 év után ismét bóvli, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülne valamelyik hitelminősítőnél.


 

forint bux BÉT
Kapcsolódó cikkek