A rendszert bíráló posztjait követően kizárta a kínai kormányzat Vu Hsziao-po pénzügyi írót a Weibo közösségimédia-oldalról, ahol korábban 4,7 milliós követőtáborral rendelkezett. Vu rendszeresen publikált a Caixin Global pénzügyi napilapba, illetve több bestsellert is írt a Tencent Holdings ügyeiről és a kínai gazdaság átalakulásáról.

China,Flag,For,Anthem,Day,On,Dark,Storm,Cumulus,Clouds
Fotó: Dancing_Man

A Weibóról azt követően törölték a fiókját, hogy a kínai részvénypiacok gyenge teljesítményéről és az egyre rosszabb színben „tündöklő” helyzetéről tett közzé elemzéseket. A kínai kormány szerint Vu ténykedése támadta és aláásta a kínai pénzügyi politika hitelességét, illetve negatív és ártalmas információkat osztott meg milliós követőtáborával.

A Bloomberg elemzői szerint a szakértő elhallgattatása tovább gyengíti majd a külföldi befektetők kínai piacokba vetett bizalmát, mely az elmúlt hónapokban már látványos visszaesésnek indult. 

Nem Vu ugyanis az első, aki a kínai kormányzat célkeresztjébe került a pénzügyi világban: a közelmúltban lehetetlenítették el a „szakértők hálózata” néven futó elemzői kört, amely fedezeti alapok számára szolgáltatott adatokat a kínai cégek teljesítményéről és kilátásairól. 

A kormányzat közbenjárására állították le egyes kínai pénzügyi adatszolgáltatók – köztük a Wind Information – hazai vállalatokról szóló részletes adatszolgáltatását a tengerentúli ügyfelek számára.

Visszavágta Kína növekedési kilátásait az S&P Global is

A belső és a külső kereslet lanyhulása miatt lassul a kínai gazdaság, valamint a régóta betegeskedő ingatlanszektor is rontja a teljesítményt. Így az elmúlt hetekben több intézet is csökkentette a növekedési kilátásokat.

A Vu által boncolgatott témák valóban rossz képet festenek a kínai gazdaság újranyitást követő állapotáról: a 16–24 éves korosztály 20,8 százaléka munkanélküli az országban, a jüan héthavi mélypontján jár a dollár ellenében, a részvénypiacok alakulását mérő CSI 300 index pedig 2022 eleje óta 22 százalékkal csökkent.