Most mindennek örülnek a befektetők, ami legalább jobb a vártnál. A kínai gazdaság lassulása és a globális mélyre nyomta a negyedéves várakozásokat. Ennek ellenére, az európai STOXX 600 indexkosár eddig jelentő tagjainak csak kevesebb mint a fele múlta felül az előzetes várakozásokat. Az index idén 9 százalékot emelkedett, ám a nyereség nagy része még az első negyedévi optimizmusnak köszönhető. 

Finance,Manager,Meeting,Discussing,Company,Growth,Project,Success,Financial,Statistics,
Finance manager meeting discussing company growth project success financial statistics, professional investor working start up project for strategy plan with document, laptop and digital tablet.
befektetők, befektetés, pénz, számol, meeting, bank
Fotó: Shutterstock

Év eleje óta a részvényértékelések korlátozottabban emelkedtek Európában, mint az Egyesült Államokban

– mondta Axelle Pinon, a Carmignac vagyonkezelő befektetési bizottságának tagja. Hozzátéve: elengedhetetlen a bevételi előrejelzések felfelé módosítása a folyamatban lévő piaci rali támogatásához.

 

A STOXX 600 jelenleg 15,66-os P/E- (árfolyam/nyereség) rátán forog, míg az amerikai széles piacot leképező S&P 500 rátája 24. 

Az európai részvények diszkontja kilenc éve nem volt ennyire jelentős. 

Az idei második negyedévben a STOXX 600 vállalatok bevételei várhatóan 8,1 százalékkal zsugorodnak év per év alapon, ami némi javulást jelez a múlt heti 9,2 százalékos prognózishoz képest, de még így is a leggyengébb negyedév lehet 2020 óta.

A befektetők türelmetlenségét jelzi

– a Bank of America szerint –, hogy ebben a szezonban eddig minden olyan vállalat, amely elmaradt a profitprognózistól, keményebb büntetést kapott a részvénypiacon, mint az elmúlt öt évben bármikor. Most az egy részvényre jutó eredmény elmaradása a várakozásoktól átlagosan 2 százalékos egynapos alulteljesítést eredményez. Ilyen erős negatív reakciót 2017 utolsó negyedéve óta nem láthattunk.