Gyakorlatilag elolvadt a Samsung Electronics üzemi nyeresége a második negyedévben, a dél-koreai technológiai óriás előzetes adatai szerint a 459 millió dolláros eredmény 96 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, csekély vigasz, hogy az elemzői várakozásoknál viszont 8 százalékkal jobb. 

Sochi,Russia,-,30,January,2021:,Samsung,Memory,Chip,On
Sochi  Russia - 30 January 2021: Samsung memory chip on hard disk drive electronic circuit
Fotó: Shutterstock

Pontosabban kevésbé rossz, hiszen ilyen gyatra adattal legutóbb 2009 első negyedévében találkozhattak a befektetők. A negyedéves bevétel 45,8 milliárd dollár lehetett, ez mintegy ötödével kevesebb az egy évvel korábban elértnél. A hatalmas visszaesésért egyértelműen a csippiacon kialakult hatalmas túlkínálat és a nyomában járó árcsökkenési hullám okolható. 

Sőt, elemzők szerint lesz még lejjebb is, szerintük a csippiaci mélypont a harmadik negyedévben érkezik el, onnantól várható megnyugvás a piacon, a kereslet és a kínálat viszonya akkor rendeződni kezd.

A DRAM-memóriacsipek ára várhatóan a negyedik negyedévtől kezdve dinamikusan nő majd, és 2024 második felétől két számjegyű drágulás várható minden negyedévben

idézi a Reuters Greg Roh-t, a Hyundai Motor Securities kutatási vezetőjét. Roh szerinte a Samsung a versenytársaitól eltérően nem lassítja le a memóriacsip-gyártás fejlesztését célzó beruházásait, s ez 2025-től a cég piaci dominanciájának növekedésével fog járni. A Samsung csipágazata az első negyedévben 3,5 milliárd dolláros veszteséget hozott össze, ez kellett kompenzálnia a többi divíziónak. 

A második negyedévben azonban a Samsung memóriacsip-üzletágának vesztesége valószínűleg csökkent a PC-kben, mobiltelefonokban és szerverekben használt DRAM-csipek nagyobb mértékű értékesítése miatt – mondták elemzők.

 

A részletes gyorsjelentés július 27-én lát napvilágot, addigra a piac beárazza a rossz híreket is. Ma 1,4 százalékkal gyengült a részvényárfolyam, szemben a szöuli irányadó indexének, a KOSPI-nak a 0,6 százalékos csökkenésével.

A világ legnagyobb memóriacsip- és mobilgyártójánál előretekintenek, most éppen az összehajtható okostelefon-kollekció legfrissebb darabjainak e hónapban esedékes bemutatásával vannak elfoglalva.