Románia történelmének eddigi legnagyobb részvényjegyzése fejeződött be kedden, amikor a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) lezárult a nyilvános ajánlattétel a Hidroelectrica energiavállalat részvényeire – közölte a Mediafax hírügynökség.

ROMANIA-FINANCE-BANKING-STOCK-EXCHANGE
People walk past the Bucharest stock exchange headquarters in Bucharest on October 08, 2008. Bucharest stock exchange suspended trading after a steep drop in its main index today. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP)
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A kisebbségi tulajdonos, a Fondul Proprietatea alap a vízerőműveket működtető Hidroelectrica 78 millió részvényét kínálta eladásra mintegy 8,8 milliárd lej (667 milliárd forint) értékben.

A június 23-án indult nyilvános ajánlattétel csaknem ötszörös túljegyzéssel zárult a kisbefektetők körében, akik – a nekik szánt 11,7 millió helyett – 55,75 millió részvényre adtak be jegyzési igényt 6,2 milliárd lej értékben. Az intézményi befektetők is már az első napokban a nekik szánt részvénycsomag egészét lefedő vételi ajánlatot tettek – írta a román hírügynökség.

A Hidroelectrica papírjaival július 12-én indul a kereskedés a BVB-n. 

A Ziarul Financiar című pénzügyi lap szerint a nagy érdeklődést figyelembe véve várhatóan a kisbefektetők az áruba bocsátott részvénycsomag 20 százalékát vásárolhatják majd meg az eredetileg tervezett 15 százalék helyett.

A Hidroelectrica tőzsdei bevezetése az ING Bank Romania közgazdásza szerint a lej átmeneti erősödését idézheti elő. Az Agerpres hírügynökség által idézett Valentin Tataru ugyanis azt valószínűsíti, hogy a több mint 1 milliárd eurónyi új pénz” a román piacon, ezért a lej iránti kereslet a jelenleg 4,95 lejes euróárfolyamot lenyomhatja 4,92 lejig a részvényvásárlás időszakában. Az elemző ugyanakkor arra számít, hogy a román fizetőeszköz év végéig 5,02 lej körüli euróárfolyamig fog gyengülni.

Ahogy arról korábban már írtunk, a Hidroelectrica energiatermelő vállalat tervezett elsődleges nyilvános részvénykibocsátása (IPO) során a részvények várható kibocsátási ára 103-104 lej, azaz 21 euró körül alakulhat – közölte hétfőn az értékesítésben részt vevő egyik bank.