Remekelnek idén a részvénypiacok, az S&P 500 index közel 19 százalékkal áll magasabban, mint az év elején, mégsem jelenthető ki, hogy kevesebb kockázat leselkedne a befektetőkre, mint néhány hónapja. A DataTrek Research gyűjtött össze 4 forgatókönyvet, amelyek – ha beigazolódnak – letörhetik a tőzsdebika szarvát.

Fotó: AFP

A cég társalapítóját, Nicholas Colast a Business Insider idézte, aki szerint az indexben lévő részvények átlagos előremutató P/E mutatója már 20,3 (azaz a részvényárfolyam 20 évnyi nyereséget tükröz). Ez az értékeltség azonban nem biztos, hogy a realitásokat mutatja. Colas szerint rendben lennének a P/E-számok, ha a vállalati profitok emelkedését várná a piac, mint 2020-ban és 2021-ben, de épp ellenkező a helyzet, 

a 2024-re vonatkozó profitprognózisok a múlt héten tovább süllyedtek.

A DataTrek várakozása szerint az is nyomás alá helyezheti a részvénypiacokat, ha egyszerűen tömegek kezdenek profitot realizálni. A technológiai részvények óriási ralin vannak túl idén, érdemes a nyerőt zsebre tenni, vagy átforgatni a lemaradó szektorok részvényeibe (ipar, pénzügy). Az S&P 500-tagok harmada számít tech cégnek, ha itt bekövetkezne egy 10 százalékos korrekció, az 5 százalékkal húzná vissza a főindexet. Ez a kockázat pénzügyi és iparvállalatok részvényeinek tartásával védhető ki, illetve mérsékelhető.

Az S&P 500 index alakulása 2023-tól
 

Egy következő kockázat az ezzel kapcsolatban a probléma az lenne, ha a fogyasztói árindex nem tolerálhatóan magas szinten ragad, szigorúbb kamatpolitikára ösztönözve az amerikai jegybankot, akár a recessziótól sem visszariadva. Egy ilyen szcenárió minden bizonnyal komoly megrázkódtatásokat eredményezne a részvénybefektetők körében, akik most az árazzák, hogy még egy kamatemelést kell kibírni, a pedig így is elkerülhető lesz.

 Aki mégis valósnak látja az inflációs kockázatokat, annak energetikai vállalatok részvényeit érdemes vennie

– jelezték a szakértők a Business Insidernek.

Ugyancsak rázós terep a itt egyelőre nincs gond az Egyesült Államokban, hiába emelt a Fed az elmúlt évben 500 bázisponttal a kamatokon, nem nő érdemben a Colas szerint azonban, ha néhány hónapon keresztül a fogyasztás visszaesésére utaló adatok érkeznek az amerikai gazdaságról, egyre többen győződhetnek meg a recesszió valós veszélyéről. Ez sok vállalatvezetőt ösztönözhet majd leépítésekre, ami végül valóban a gazdaság visszaesését váltaná ki. 

Jó hír, hogy ez a kockázat is ellensúlyozható, amerikai állampapírok tartásával.

A negyedik kockázatos pont szintén a Fedhez kapcsolódik. A DataTrek elemzői szerint, ha a központi bank hozzálát a mérlege csökkentéséhez, vagyis kötvényeket ad el, nő a másodpiacon elérhető kötvényállomány, ami csökkenti azok árfolyamát, és növeli az aktuális lejárati hozamokat. Nos, mindennek az eredménye az lenne, hogy a kötvénypiacon egyre jelentősebb reálkamatot lehet majd zsebre tenni, akár annyit, hogy az valóban elszívó hatással legyen a részvénypiacra. Magasabb reálkamat dollárerősödést válthat ki, ami viszont lenyes a vállalati profitokból. Ez a Fed-kockázat kétféleképp védhető ki, a nagyobb részvénypiaci felfutásokat érdemes részvényeladásokra kihasználni, a kötvényportfólióban pedig csökkenteni kell a lejárati átlagidőhöz kapcsolódó kockázatokat.