Májusban az elemzők által várt 4,1 helyett kereken 4 százalék lett az az Egyesült Államokban, jócskán csökkenve az áprilisi 4,9 százaléktól, ami teret adhat a Fed számára a kamatemelések szüneteltetésére, akár megállítására. A pénzromlás éves rátája 2021 márciusa óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Cash dollars and stock market indicators
Cash dollars and stock market indicators (inflation, economy, crisis, finance)
Fotó: Javier Ghersi

Az éves maginfláció 5,5 százalékról 5,3 százalékra csökkent. A fogyasztói árindex (CPI) májusban áprilishoz képest mindössze 0,1 százalékkal emelkedett. Mindez arra utal, hogy a Fed kamatemelései sikeresek: megtörik a makacs pénzromlást, bár az infláció még mindig bőven a 2 százalékos hosszú távú cél felett van.

 

Hétfőn a Wall Streeten optimista volt a hangulat, és mindhárom vezető részvényindex emelkedéssel zárt, miközben a kereskedők az inflációs adatokra, valamint az ettől függő Fed-döntésre vártak. 

Több döntéshozó, köztük Jerome Powell elnök is jelezte, hogy a június 14-i ülésen inkább kihagynák a kamatemelést, ugyanakkor nyitva hagyják az ajtót a jövőbeni szigorítás előtt, ha szükséges.

A közgazdászok általában egyetértenek abban, hogy a jegybank szerdán valószínűleg változatlanul hagyja a kamatlábakat, de az elemzők és a döntéshozók nem értenek egyet abban, hogy a gazdaság indokolná-e az újabb kamatemelést a jövő havi ülésen.

A mögöttes árnyomás zavarhatja leginkább a jegybankot, mivel a headline infláció csökkenésében nagy szerepet játszott az energiaárak visszarendeződése

– írta Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője.

A Fed 2022 márciusától kezdve tíz alkalommal, összesen 5 százalékponttal, csaknem 16 éves csúcsra emelte az irányadó kamatot. A jegybank kommunikációja szerint az idén nem várható lazítás, ám a piac arra számít, hogy az év vége felé, esetleg ősszel már elkezdődhet a központi bank kamatcsökkentési ciklusa. A most publikált adatok alapján azonban lehetséges, hogy a Fed szigora hamarabb enyhülni kezd.

Az amerikai inflációs adatok, a Fed szerdai, valamint az Európai Központi Bank csütörtöki ülése nagy hatással lesz a Magyar Nemzeti Bankra – amely jövő héten dönt a kamatemelésről – és ezen keresztül a forint árfolyamára is.

Abban az esetben, ha Powell külön kiemeli a maginfláció csökkenésének nem elégséges ütemét, és emiatt további kamatemelésre utal, mérsékelt dollárerősödés indulhat az euróval szemben

– tette hozzá Varga.