Több mint negyedével növekvő, nettó 1,41 milliárd forintos rendelésállománnyal zárta az idei második negyedévét a Gloster csoport. A június végi összeg 28 százalékkal, azaz több mint 300 millió forinttal magasabb, mint az egy évvel korábbi. A második negyedéves rendelésállományok átlagos növekedési üteme (CAGR) 2020–2023 között 127 százalékos. Az idei első negyedévhez képest 90 milliós volt a bővülés.

20210517 Budapest Gloster Infokommunikációs Nyrt. Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG  20210517 Budapest 
Gloster Infokommunikációs Nyrt. 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság  

A Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán jegyzett informatikai csoport nyitott rendelésállományába kerül minden termék és szolgáltatás, amelyről a Glosterhez tartozó leányvállalatoknak érvényes megrendelése van, de még nem teljesítették azokat az ügyfelek számára. 

A Gloster június elején jelentette be, hogy többségi tulajdont szerez a globális piacra szolgáltató, budapesti székhelyű, Londonban és San Franciscóban is képviseletet fenntartó P92 IT Solutions Kft.-ben. Az akvizíció lezárásáig a cég pénzügyi adatai nem képezik részét a Gloster csoportszintű pénzügyi beszámolóinak, így ennek a nyitott rendelésállomány-riportnak sem. 

A P92 adatai várhatóan szerepelnek a következő negyedévi riportban, ami a menedzsment várakozásai szerint kedvezően érinti a nyitott rendelésállományt. 

A vállalat rendszerintegrációs üzletágán keresztül hagyományosan magas a kitettsége a hardveres ágazatokban, ahol az ellátási láncok helyreállásával párhuzamosan a csip- és egyéb alapanyaghiány folyamatos csökkenése tapasztalható, így rövidülnek a szállítási idők, gyorsabban zárulhatnak a nyitott megrendelések. A felhőüzletágra jellemző akár éven túli előfizetői szerződéses struktúra továbbra is fontos részét képezi a
csoport nyitott rendelésállományának és hozzájárul a kiszámítható bevételi struktúra fenntartásához. 

Nyitott rendelésállomány alakulása
 

A Gloster részvényeinek célárát az Erste 1130, az Equilor pedig 1396 forintra taksálja, ez a jelenlegi árfolyam mellett 14, illetve 41 százalékos felértékelődési lehetőséggel kecsegtet. Mindkét brókerház tartásra ajánlja a papírt. A kurzus kilenc százalékkal süllyedt az év elejétől.

nem, akvizíciók viszont jönnek a Glostertől

A társaság májusi közgyűlésén a részvényesek elfogadták a 2022-es üzleti beszámolót, amelynek értelmében a Gloster 6,349 milliárd forintos árbevétel mellett 940 millió forint EBITDA-t könyvelhetett el. A vállalatcsoport egyelőre nem fizet osztalékot a 2025-ös növekedési stratégiájával összhangban, ezzel további akvizícióknak ágyaz meg.