Felfelé vették az irányt a keddi tengerentúli tőzsdenyitás előtti kereskedésben a Lockheed Martin részvényei, mintegy másfél százalékot erősödve, miután a védelmi iparvállalat az erős negyedéves eredmény és a hadászati eszközök iránti erős kereslet mellett megemelte egész éves tervszámait.

Fotó: AFP

A bethesdai székhelyű amerikai fegyver- és repülőgépgyártó 1,7 milliárd dolláros tisztított adózott eredménnyel zárta a június 25-én zárult három hónapot, ami 1,3 százalékos bővülést jelent éves alapon. A nyers profitszám közel öt és félszeres bővülésről tanúskodik, ennek oka, hogy az egy évvel korábbi eredményt egy másfél milliárdos nyugdíjfizetési kötelezettség rontotta le jelentősen.

A 6,73 dolláros egy részvényre jutó tisztított eredmény (EPS) 28 centet vert rá a piaci előrejelzésre. A vállalat forgalma 8,1 százalékkal, 16,69 milliárd dollárra nőtt, felülmúlva a 15,89 milliárd dolláros elemzői konszenzust.

A Lockheed más amerikai hadászati cégekhez hasonlóan profitálni tudott az orosz–ukrán háború miatt megugró amerikai védelmi megrendelésekből, miután Washington hatalmas fegyverszállítmányokkal igyekszik támogatni az orosz invázió ellen védekező ukrán hadsereget. 

A Lockheed tankok ellen kifejlesztett Javelin páncéltörőit és irányított vezérlésű rakétarendszereit is használják a kelet-ukrajnai fronton. A Pentagon által megrendelt, F–35-ös vadászrepülőgépeinek leszállítása azonban a hírek szerint szoftverfrissítések miatt egyelőre késik.

A legnagyobb, légiipari szegmens bevételei 17 százalékkal 6,88 milliárd dollárra ugrottak. Ebben a bázishatás is jelentős szerepet játszott, ugyanis a tavalyi második negyedév teljesítményét a szövetségi finanszírozás egy részének megszűnése és a világjárványból eredő ellátási problémák is sújtották.

 

A világ legnagyobb hadiipari beszállítója idei eredménycélját is feljebb lőtte, és immár azzal számol, hogy 2023-ban részvényenként 27-27,2 dollár közötti nyereséget ér el, szemben a korábban jelzett 26,6–26,9 dolláros EPS-szel. Az egész éves forgalom várhatóan 66,25 és 66,75 milliárd dollár között fut majd be, eddig 65-66 milliárdot várt a vezetőség.